Nigiri sushi

    Av Frida Ronge

    I Japan serveras sushi på speciella restauranger. Nigri som de små riskuddarna med topping kallas kommer i många varianter och inte bara med fisk eller omelett. Jag arbetar både med fisk, kött och vegetarisk topping, säsong och tillgång styr. Det viktiga är att man är noggrann med kvaliteten på sina råvaror. Här kommer några förslag på sushi, kombinera gärna med att göra Ura Maki eller Nori Maki. Sushi serveras alltid med gari, inlagd ingefära som man äter mellan tuggorna för att rensa smaklökarna. Soja och wasabi serveras vid sidan. Frida tipsar: Använd gärna odlad norsk fisk så behöver du inte tänka på att frysa fisken innan du skär den. Är du gravid kan du dessutom äta Norsk odlad lax rå. Om du är orolig för bakterier i vild fisk fryser du den i två dagar och tinar den i kylskåp. Jag föreslår här att använda slagen av piggvar, som annars ofta slängs. Prata med din gärna med din fiskhandlare om vad som är bäst just nu.   4 portioner = 1 liter ris respektive 4 nigri av varje sort. Varje risboll till nigirin skall väga ca 15 g. Fisk/kött toppingen skall väga mellan 10-15 g.

    Sushiris och Sushi Su

    1. Skölj riset noggrant i rinnande kallt vatten, gå igenom riset varsamt med dina händer i ca 10 minuter för att skölja bort smuts, damm och en del av stärkelsen. Låt riset svälla i kallt vatten i ca 1 timme. Detta gör att du behöver mindre vatten när du skall koka riset. Sila bort vätskan och placera riset i en riskokare eller i en kastrull. Häll på 3-4 dl kallt vatten (ca 3 mm över riset) och sätt på riskokaren/ kastrullen
    2. Om du använder dig av en kastrull är det viktigt att det varken kommer in luft eller släpps ut luft. Det vi söker är ett tryck i kastrullen. Ta hjälp av plast eller aluminium folie och täck, placera därefter locket på plasten. Koka upp riset med lock och sänk sedan värmen till lägsta temperatur och låt sjuda i ca 20 min. Ta ett smakprov på riset och dubbelkolla så det inte finns en så kallad kärna i riskornet. Sedan låter du riset stå kvar i ångan under plasten i ytterligare 15 -20 min.
    3. Blanda risvinsvinäger, socker, salt och citronsaft samt komb ualg. Konbu algen är en bonus till rätten som ger riset extra karaktär, den är inget måste. Konbu alg hittar du i asiatiska butiker. Värm upp vinägerblandningen, som heter sushi su, försiktigt på spisen utan att koka men så att salt och socker löser sig. Låt sedan vinägerblandningen svalna.
    4. Häll det färdiga riset i en vid bunke, helst en ”hangari” (ett träkärl som suger upp eventuell överflödig Sushi Su). Blanda riset varsamt med Sushi su, helst med plastspade eller en slickepott, i skärande mjuka rörelser. Häll lite Sushi su åt gången och addera på mer tills riset blivit klibbigt. När riset får kontakt med vinägern separeras riskornen först. Efter ett tag så klibbar riset ihop sig igen. Riset skall alltid serveras ljummet när man lagar sushi.

    Stekt piggvarslag

    1. Stycka piggvarslagen i ca 5 cm långa skivor. Stek slagen i olja på hög värme i 2-3 minuter på varje sida. Låt slaget ligga i pannan tills det släpper helt från botten innan du vänder det. När slaget är gyllenbrunt lägg det på papper och salta.
    2. Klipp noriarket på hälften. Klipp sedan ca 0,5 cm tjocka band från det halva nori arket. Krama riset till en oval boll lätt i ena handen, stryk lite wasabi på piggvarslaget och lägg sedan på riskudden. Lägg försiktigt noribandet runt slaget och riset, fäst ihop det på undersidan med ett fuktat finger.

    Bränd laxbuk

    1. Skär mot fiskens fibrer/lameller. Ta hjälp av hela knivens blad nerifrån och upp och skär varje skiva i ett drag. Skivor av fetare fiskar kan vara ca 5 mm tjocka. Mager fisk ca 3 mm.
    2. Krama riset till en oval boll i ena handen, stryk på lite wasabi på laxskivan och lägg på riskudden. Forma med fingrarna så nigirin får höjd från ryggen.

    Bläckfisk med vitlök och lime

    1. Stycka bläckfisken och skär den i ca 6 cm långa och 4 cm breda skivor. Stek bläckfisken i en het panna i några sekunder tillsammans med vitlöken, salta.
    2. Krama riset till en boll med ena handen, lägg lite wasabi på bläckfisken. Lägg försiktigt på noribladet runt bläckfisken och fäst ihop det på undersidan, smaksätt med limezest och lime juice.

    Gös med löjrom

    1. Skär mot fiskens fibrer/lameller. Ta hjälp av hela knivens blad nerifrån och upp och så varje skiva delas i ett drag. Skivor av fetare fiskar kan vara ca 5 mm tjocka. Mager fisk ca 3 mm.
    2. Krama riset till en oval boll lätt i ena handen, stryk lite wasabi på fisken och lägg på riskudden. Forma med fingrarna så nigirin får höjd från ryggen. Toppa med löjrom och dill.

    Sotad svensk biff

    1. Stycka biffen i ca 7-10 cm långa bitar, ca 3 cm tjocka. Sota i het stekpanna runt om. Skär på samma sätt som fisken, mot köttets fibrer i ca 3 mm tjocka skivor.
    2. Krama riset till en boll med ena handen, stryk lite wasabi på köttet och lägg på riskudden. Forma med fingrarna så nigirin får höjd från ryggen.

    Ingredienser

    Sushiris

    • 5 dl rundkornigt sushiris
    • 2,5 dl vatten
    • 0,5 dl färdig sushi su (se recept nedan)

    Sushi Su

    • 2 tsk salt
    • 0,5 st citron
    • 0,6 dl socker
    • 6 cm konbu alg
    • 1 dl risvinäger

    Stekt piggvarslag

    • 60 g kokt sushiris
    • 50 g piggvarsslag
    • olja
    • salt
    • wasabi
    • nori

    Bränd laxbuk

    • 60 g kokt sushiris pernigiri
    • 50 g norsk odlad laksbuk per nigiri
    • wasabi
    • brännare

    Bläckfisk med vitlök och lime

    • 60 g färdigkokt sushi ris per nigiri
    • 50 g bläckfisk/squid
    • vitlök
    • olja
    • lime
    • salt
    • nori band
    • wasabi

    Gös med löjrom

    • 60 g färdigkokt sushi ris
    • 50 g gös
    • 12 g löjrom
    • wasabi
    • dill

    Sotad svensk biff

    • 60 g kokt sushi ris
    • 50 g sotad biff
    • salt
    • peppar

    Förslag på garnityr

    • chilipeppar
    • sesamfrön
    • finhackad gräslök
    • majonnäs
    • salt
    • citrus zest
    • senap
    • miso
    • kryddkrasse
    • shisokrasse
    • picklad schalottenlök
    • löjrom
    • forellrom
    • laxrom