Vaniljbavaroise med röd äppelkräm och kavringssmulor

    Av Daniel Roos

    Vaniljpudding när den är som bäst serveras väl kyld, med en frisk äppelkräm. Jag toppar med knapriga kavringssmulor smaksatta med kanel, det ger en kontrast mellan konsistenserna. Du kan förbereda allt dagen före och glänsa med en vacker och god dessert utan att spendera kvällen i köket. Daniel tipsar: Är det säsong för rabarber kan du byta äpple mot rabarber, smaka eventuellt av med lite extra socker.

    Vaniljbavaroise

    1. Blötlägg gelatinbladen. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur innehållet, koka i mjölken och hälften av sockret.
    2. Blanda resten av sockret med äggulan. När mjölken kokar, ta den från värmen och tillsätt ägguleblandningen. Sjud till 82 grader och ta sedan kastrullen från spisen och tillsätt gelatinet.
    3. Sila och kyl smeten. Vispa grädden och vänd ner den i smeten. Fyll upp bavaroisen i ett glas och ställ in i frysen. Ta ut bavaroisen ur frysen ca 30 min före servering och låt tina.

     

     

    Äppelkräm

    1. Ta bort kärnhusen, och dela äpplena i små bitar. Spara skalet på äpplet, det ger en fin färg på krämen. Koka sönder äpplen med socker, vatten, citronsaft och den urskrapade vaniljen i ca 15 min.
    2. Ta kompotten från värmen och mixa helt slät i med en handmixer. Låt svalna helt i kyl och spritsa på bavaroisen innan servering.

     

     

    Kavringssmulor

    1. Riv kavringen i en matberedare, tillsätt rumstempererat smör, farinsocker, mandelmjöl, mjöl, salt och malen kanel. Låt matberedaren arbeta tills det börjar klumpa sig.
    2. Strö ut kavringssmulorna på ett bakplåtspapper och grädda i ungen på 170 grader ca 10 min.

     

     

    Servering

    Spritsa äppelkrämen på vaniljbavroisen och dekorera med kavringssmulorna på toppen. Dekorera med färska örter och bär.

    Ingredienser

    Vaniljbavaroise

    • 260 g mjölk
    • 100 g socker
    • 0.5 vaniljstång
    • 85 g äggula (1äggula =ca 40 g)
    • 2.5 gelatinblad, Sosa
    • 260 g grädde

    Äppelkräm

    • 8 st Ingrid-Marie äpplen
    • 75 g vatten
    • 25 g citronsaft
    • 100 g strösocker
    • 1 vaniljstång

    Kavringssmulor

    • 100 g smör
    • 100 g farinsocker
    • 75 g riven kavring
    • 25 g mandelmjöl
    • 100 g mjöl
    • 2 g salt
    • 5 g malen kanel

    Servering

    • färska bär
    • färska örter