Vaniljbavaroise
- Blötlägg gelatinbladen. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur innehållet, koka i mjölken och hälften av sockret.
- Blanda resten av sockret med äggulan. När mjölken kokar, ta den från värmen och tillsätt ägguleblandningen. Sjud till 82 grader och ta sedan kastrullen från spisen och tillsätt gelatinet.
- Sila och kyl smeten. Vispa grädden och vänd ner den i smeten. Fyll upp bavaroisen i ett glas och ställ in i frysen. Ta ut bavaroisen ur frysen ca 30 min före servering och låt tina.
Äppelkräm
- Ta bort kärnhusen, och dela äpplena i små bitar. Spara skalet på äpplet, det ger en fin färg på krämen. Koka sönder äpplen med socker, vatten, citronsaft och den urskrapade vaniljen i ca 15 min.
- Ta kompotten från värmen och mixa helt slät i med en handmixer. Låt svalna helt i kyl och spritsa på bavaroisen innan servering.
Kavringssmulor
- Riv kavringen i en matberedare, tillsätt rumstempererat smör, farinsocker, mandelmjöl, mjöl, salt och malen kanel. Låt matberedaren arbeta tills det börjar klumpa sig.
- Strö ut kavringssmulorna på ett bakplåtspapper och grädda i ungen på 170 grader ca 10 min.
Servering
Spritsa äppelkrämen på vaniljbavroisen och dekorera med kavringssmulorna på toppen. Dekorera med färska örter och bär.
Ingredienser
Vaniljbavaroise
- 260 g mjölk
- 100 g socker
- 0.5 vaniljstång
- 85 g äggula (1äggula =ca 40 g)
- 2.5 gelatinblad, Sosa
- 260 g grädde
Äppelkräm
- 8 st Ingrid-Marie äpplen
- 75 g vatten
- 25 g citronsaft
- 100 g strösocker
- 1 vaniljstång
Kavringssmulor
- 100 g smör
- 100 g farinsocker
- 75 g riven kavring
- 25 g mandelmjöl
- 100 g mjöl
- 2 g salt
- 5 g malen kanel
Servering
- färska bär
- färska örter