Pappardelle med vit tryffel

    Av Alexandra Zazzi

    Underbara tryffel! Jag behöver inga traditionella juveler, jag vill ha skogens diamant. Det krusar sig i tårna av välbehag när jag doftar färsk vit tryffel. Doften är sensuell och fyller hela rummet. Eldsjälen bakom tryffelns berömmelse i världen var Sig. Giacomo Moira. Han gjorde det geniala draget att skicka en stor vit tryffel till Marilyn Monroe. Detta berättades i alla tidningar och skapade enorma rubriker. Tänk att självaste Marilyn äter vit tryffel! Tryffelns intåg i USA var ett faktum och varje år har stora Casinon i Las Vegas stående order på vit tryffel under högsäsongen. Kilopriset brukar ligga på 35-40.000 kr. Vit tryffel växer endast i Italien och Kroatien. Den vita tryffeln från Alba anses vara den absolut bästa. Zazzis tips: När du gör färsk pastadeg kommer du troligtvis få en del över. Det är svårt att göra mindre än mängden som står för 4 p. Lägg degen väl packad i plast och frys in, den går utmärkt att ta fram och tina.

    Pastadeg Pappardelle

    1. Lägg durumvetet i matberedaren med degkroktillsats. Knäck i 2 av äggen och låt maskinen arbeta i 8-10 minuter. (det kommer att bli som ett pulver). Knäck i sista äggen och häll i olivoljan. Nyp och känn på degen, den skall vara fast som häftmassa. Tillsätt ev. vatten om den känns för torr. Arbeta degen någon minut för hand och gör en boll. Slå in i plastfolie. Låt vila minst 1 timme.
    2. Kavla ut degen i maskinen flera gånger på den bredaste valsen. Det är ett sätt att arbeta ihop degen ytterligare. Vik ihop pastan varje gång du arbetar den igenom maskinen.
    3. Minska avståndet mellan valsarna under tiden du arbetar tills du fått den tjocklek som passar din pasta oftast till näst smalaste valsen, lite beroende på degen.
    4. Sporra ut 2 cm tjocka strimlor. Koka pappardelle i lättsaltat vatten i 2-3 minuter.

    Pappardelle med vit tryffel

    1. Smält smöret i en panna. Lägg i den kokta pastan och bryn försiktigt. Rör om med riven parmesan, och servera med hyvlad tryffel och några droppar mild ligurisk olja.
    2. Skulle det nu inte vara säsong eller plånbok för färsk tryffel så kan man uppnå ett mycket gott resultat med bara tryffelolja. Krydda med färskt malen svartpeppar och gott salt.

    Ingredienser

    Pastadeg Pappardelle

    • 3 ägg
    • 5 dl durumvete
    • 1,5 msk mild olivolja
    • vatten efter behov

    Pappardelle med vit tryffel

    • 1 valnötsstor bit vit tryffel eller
    • 1,25 msk vit tryffelolja av bra kvalité
    • 1 dl riven parmesan ost (lagrad minst 24 månader)
    • 35 g saltat smör
    • flingsalt
    • mild olivolja
    • nymalen svartpeppar