Pastadeg Pappardelle
- Lägg durumvetet i matberedaren med degkroktillsats. Knäck i 2 av äggen och låt maskinen arbeta i 8-10 minuter. (det kommer att bli som ett pulver). Knäck i sista äggen och häll i olivoljan. Nyp och känn på degen, den skall vara fast som häftmassa. Tillsätt ev. vatten om den känns för torr. Arbeta degen någon minut för hand och gör en boll. Slå in i plastfolie. Låt vila minst 1 timme.
- Kavla ut degen i maskinen flera gånger på den bredaste valsen. Det är ett sätt att arbeta ihop degen ytterligare. Vik ihop pastan varje gång du arbetar den igenom maskinen.
- Minska avståndet mellan valsarna under tiden du arbetar tills du fått den tjocklek som passar din pasta oftast till näst smalaste valsen, lite beroende på degen.
- Sporra ut 2 cm tjocka strimlor. Koka pappardelle i lättsaltat vatten i 2-3 minuter.
Pappardelle med vit tryffel
- Smält smöret i en panna. Lägg i den kokta pastan och bryn försiktigt. Rör om med riven parmesan, och servera med hyvlad tryffel och några droppar mild ligurisk olja.
- Skulle det nu inte vara säsong eller plånbok för färsk tryffel så kan man uppnå ett mycket gott resultat med bara tryffelolja. Krydda med färskt malen svartpeppar och gott salt.
Ingredienser
Pastadeg Pappardelle
- 3 ägg
- 5 dl durumvete
- 1,5 msk mild olivolja
- vatten efter behov
Pappardelle med vit tryffel
- 1 valnötsstor bit vit tryffel eller
- 1,25 msk vit tryffelolja av bra kvalité
- 1 dl riven parmesan ost (lagrad minst 24 månader)
- 35 g saltat smör
- flingsalt
- mild olivolja
- nymalen svartpeppar