Ramslök, märg och löjrom

    Av Rory Field

    Dryckestips! Kombineras med fördel tillsammans med ett vitt vin alternativt Champagne som håller hög frisk syra i elegantare stil för att låta löjrommen hamna i fokus. Exempelvis Champagne Bonnaire, Grand Cru Blancs de blanc 2008.

    1. Börja med att mixa ramslök och lite salt med hälften av olja i en blender.
    2. Vispa ihop smetana, 200 g ramslöksolja och salt. Lägg i en spritspåse och låt stå i kylen.
    3. Vispa 1 tsk ramslöksolja med Maltosec tills du får ett fint smakrikt pulver.
    4. Koka upp en 1-1-1-lag och slå över den skalade steklöken och låt stå.
    5. Mixa panko, citronsaft, 65 g vatten, 1,5 g salt, 23 g olja i en blender. Stek sedan smeten i en stekpanna (2 matskedar åtgången) till en fin ”golden brown ” färg.
    6. Lägg löjrom i en spritspåse. Plocka små vattenkrasseblad till garnityr. Putsa märgben från kött eller sena som är kvar på dem. Baka märgben i ugnen på 200 grader i 8 minuter. Ta ut märgben och lägg upp.

    Ingredienser

    • 200 g ramslök
    • 700 g olja
    • 30 g salt

    • 200 g smetana
    • 3 g Gelespesa, Sosa
    • 100 g Maltosec, Sosa

    • 1 dl socker
    • 1 dl ättika
    • 1 dl vatten
    • 6 st röda steklökar

    • 80 g Kalixlöjrom
    • krasse

    • 13 g panko
    • 1,5 dl vatten
    • 30 g pressad, silad citronjuice

    • 4 st märgben delat, sågat 10 cm lång