Salsus Kryddsås

    Av Øyvind Hjelle

    Passar till duva, fasan, vaktel, anka, vildsvin eller hjort.    

    1. Stek löken, svampen och kryddorna i smöret.
    2. Tillsätt sockret, karamellisera i 10 sekunder.
    3. Häll i vin och Madeira, koka ned till 50%.
    4. Tillsätt Salsus vilt demi glace, koka ned till 50%.
    5. Sila över till en ny kastrull.
    6. Värm upp 5 dl sås, tillsätt sojasås och red med maizena.
    7. Rör in smöret, krydda med salt, peppar, madeira och (ev. några droppar sherryvinäger).

    Cirka 6 dl färdig sås.

    Ingredienser

    • 20 g smör
    • ½ lök
    • 1 svamp
    • 10 st enbär
    • 3 st hel grön kardemumma
    • 1 tsk hel svartpeppar
    • 1 st hel Stjärnanis
    • 1 msk mörkt muscovadosocker
    • 2 msk sojasås
    • 1 dl Madeira
    • 2 dl rött vin
    • 1 l Salsus demi glace Vilt
    • 1-2 msk Maizena
    • 1 tsk sherryvinäger (valfritt)
    • Smör, salt, peppar.