Sås till grillat kött

    Av Svenska Kocklandslaget

    1. Tärna smöret och lägg i en stor och vid bunke. Lägg i glödande grillkol och täck med plast och lock. Låt smöret rökas länge.
    2. Rosta skroven från fisken tillsammans med vitlök och gul lök. Rosta 30 minuter på 185°C. Häll över grädde och koka i ugnen ca 10 minuter. Sila och reducera grädden till 2/3.
    3. Fräs alla grönsaker i botten på en kastrull. Reducera vinet och äpplemusten till hälften och tillsätt musselbuljongen sedan grädden.
    4. Koka ihop såsen och mixa i det grillade smöret. Smaka av med äppelcidervinäger, salt och peppar.

    Ingredienser

    • 1 kg smör
    • grillkol
    • fiskskrov
    • 1 st vitlök
    • 2 st gula lökar
    • 1 liter grädde
    • 2 st fänkål
    • 2 st gröna äpplen
    • 0,75 liter vitt vin
    • 0,5 liter äpplemust Signe Tillisch
    • 1 liter musselfond
    • 1,5 dl äpplecidervinäger
    • salt och peppar