Tartar på hummer och pilgrimsmussla

    Av Niklas Bergh

    Med Lardo di Colonnata, flädervinägerkulor, forellrom, saltrostad mandel, sotade löklameller och Arbequinaolja.

    1. Pilgrimsmussla: Stek musslorna runt om i het stekpanna, salta. Låt svalna. Skiva tunt.
    2. Hummer: Hacka den grövre delen av hummerstjärten grovt, blanda med Arbequinaolja, salt och gräslök.
    3. Flädervinägerkulor: Koka upp vatten i en kastrull, tillsätt tapiokapärlorna och låt koka kraftigt under omrörning i ungefär 17 minuter. Spola dem kalla och blanda de sedan med Arbequinaolja och fläderblomsvinäger. Låt stå och dra i minst en timme. Dryga eventuellt ut med mer vinäger.
    4. Saltrostad mandel: Koka ihop saltlaken. Tillsätt mandlarna, låt koka lätt i 10 minuter. Sila av och torka mandlarna. Rosta i ugnen på 150°C i 40 minuter. Hacka grovt.
    5. Sotade löklameller: Koka löken lätt i 30 minuter. Kyl. Dela löken på längden och bränn den på en väldigt het stekhäll. Plocka sedan försiktigt lamellerna ur löken. Toppa med Lardo di
      Colonnata, forellrom och ostronört.

    Ingredienser

    Pilgrimsmussla

    • 4 st pilgrimsmusslor
    • salt

    Hummer

    • 2 hummerstjärtar
    • Arbequinaolja, Casas de Hualdo
    • fint skuren gräslök
    • havssalt

    Flädervinägerkulor

    • 1 msk tapiokapärlor
    • 1 msk fläderblomsvinäger, Malmö vinägerfabrik
    • 1 tsk Arbequinaolja, Casas de Hualdo

    Saltrostad mandel

    • 40 g oskalade mandlar
    • 50 g salt
    • 500 g vatten

    Sotade löklameller

    • 1 skalad gul lök
    • 30 g smör
    • 500 g vatten
    • 10 g salt
    • 10 g strösocker