Valnötstaco med tomat- och blåbärssalsa

    Av Viktor Ingemarsson

    Den här rätten lär bli en riktig ”snackis” bland dina vänner och är en perfekt rätt för buffébordet eller att servera på mingelpartyt. Smakerna är många och igenkännbara av de flesta. En rätt att förälska sig i. Dessa lyxiga små tacowraps fungerar utmärkt som en huvudrätt i sig själv och är en given rätt bland de kräsna. Bra att veta: Valnöt innehåller koppar, magnesium, kalium, zink, omega-3, protein, B- och E-vitamin.

    Tacofyllning

    1. Börja med att blötlägga valnötterna dagen innan eller tidigt på morgonen dagen för servering. När dessa väl är blötlagda är det dags att börja med fyllningen.
    2. Mixa samman morot, kallpressad rapsolja, schalottenlök och kryddor. När väl detta är gjort häll i valnötter och mixa försiktigt. Försök att inte mixa sönder nötterna för mycket utan låt blandningen bibehålla ett visst tuggmotstånd.

    Salsa

    1. Mixa först bär och sedan tomater i en matberedare. Häll sedan ned de övriga ingredienserna och mixa tills salsan fått en önskvärd konsistens.
    2. Häll över salsan i en skål.

    Wrap

    1. Nu är det dags att förbereda ”rullar” att fylla med den goda fyllningen och salsan. Använd en mandolin alternativt en potatis- eller rotfruktsskalare och hyvla breda band av zucchinin. Klipp sedan ca 1 cm breda band av noriarken.
    2. Rulla zucchinin till rullar med ca 4-5 cm i diameter. Fäst ett noriband runt och blöt änden med vatten, bäst är här att använda fingret, och limma ihop. Skapa en botten genom att hyvla en morot med en potatis- eller rotfruktsskalare så att vi får ”morotsband”. Använd dig av två band och lägg dessa som ett kors på rullen i änden. Använd sedan ett finger och pressa ned banden av morot så det skapar en botten på andra sidan rullen. Lägg sedan en liten ”matta” av alfagroddar i botten på rullen.
    3. Nu är det dags att fylla dessa härligheter med tacofyllningen. Lägg på en klick salsa och dekorera gärna med några färggranna örten, blåbär och/eller enokisvamp. Servera gärna tillsammans med extra skålar med salladstillbehör och salsa. Ren njutning.
    4. Vill du göra lite större buritos istället för tacos går det bra att ersätta zucchinibanden med lätt utsaltade vitkålsblad och låta gästerna plocka och fylla själva efter eget behag.

    Ingredienser

    Tacofyllning

    • 300 g valnötter (blötlagda 6 tim)
    • 3 dl morot (hackad)
    • 0,6 dl kallpressad rapsolja
    • 2 tsk paprikapulver
    • 1 st schalottenlök
    • 1 tsk himalayasalt eller flingsalt
    • 1 msk spiskummin

    Salsa

    • 150 g körsbärstomater
    • 100 g blåbär
    • 0,5 st lime
    • 0,5 st chili (mild)
    • 1 msk agavesirap eller honung
    • 0,5 st röd paprika
    • 1 st schalottenlök
    • 1 krm Himalayasalt eller flingsalt
    • 1 klyfta vitlök

    Wrap

    • 2 st zucchini
    • 2 st noriark
    • 2 st morötter
    • alfagroddar