Vetedeg till semlor

    Av Mattias Ljungberg

    Baka semlor som ett proffs! Detta grundrecept är hämtat ur Mattias Ljungbergs fina bok; Är semlan en semla Klassisk vetedeg som du kan ha som grund till din semla.

    Fördeg: Blanda alla ingredienser till fördegen och låt den stå i en halvtimme.

     

    Deg: Blanda smör och socker och därefter resten av ingredienserna tillsammans med fördegen. Kör degen ca 6-8 minuter i en degblandare. Ta upp degen och dela den i ca 40 småbitar à 60 g, och rulla bitarna runda. Sätt ugnen på 200°. Låt bullarna jäsa i ett varmt och fuktigt utrymme, 30-50 min beroende på rumstemperatur. Grädda dem mitt i ugnen i ca 8-10 minuter tills de har fått en gyllenbrun färg

    Recept på semmelfyllning

    Recept på Mattias Ljungbergs semmelwrap

    Ingredienser

    Fördeg

    • 500 g/5 dl mjölk
    • 60 g jäst
    • 500 g/8,25 dl vetemjöl

    Deg

    • 200 g smör, rumsvarmt
    • 200 g/2,2 dl strösocker
    • 700 g/11,5 dl vetemjöl
    • 12 g/2 msk mald kardemumma
    • 6 g/ 1 tsk salt
    • 1 ägg