Alla hjärtans dag-dessert med hallonmousse, hallontryffel, vit chokladtryffel, vaniljmousse och maräng.

    Av Johan Heibert

    Nu ska kärleken firas med en alla hjärtans dag dessert! Alla hjärtans dag är det vanligaste namnet på Valentindagen. Traditionen av att fira denna dag kommer från USA och härstammar från traditioner runt Sant Valentin från medeltiden i England och Frankrike. Alla hjärtans dag / Valentine´s day / Valentindagen / Sankt Valentins dag / Vändagen firas den 14:e februari. Johan Heibert från Södersgourmet har tagit fram den här romantiska desserten med Valrhona Inspiration hallon och Waina vit choklad. Formarna hittar du hos Södersgourmet och produkterna hittar du på wgs.se/shop Formarna som använts till desserten hittar ni här: Kit Tarte ring rund Ø80mm Paradis Micro Love5  Spritspåsar

    Hallonmousse

    1. Blötlägg gelatinet.
    2. Koka upp hallonpuré tillsammans med socker och tillsätt gelatinet, mixa med stavmixer. Låt svalna.
    3. Vispa grädden, inte för hårt. Vänd ihop med purén.
    4. Fyll en sprits och fyll silikonformar och frys.
    5. Ploppa formarna och ställ på tallrik.

    Hallontryffel, vit chokladtryffel

    1. Koka upp 50 g grädde och slå över en skål med 50 g Inspiration Hallon och 50 g Waina vit 35%.
    2. Koka upp 30 g grädde och slå över en skål med 100 g Waina vit 35% och smöret. Låt vila lite och mixa sedan slätt med en stavmixer.
    3. Fyll sedan silikonform och frys. Ploppa och lägg direkt på tallrik då de är rätt kladdiga tryfflar.
    4. Spraya den vita tryffeln med chokladspray innan den läggs på tallriken.

    Vaniljmousse

    1. Skrapa ur vaniljstången.
    2. Blanda alla ingredienser utom smöret och grädden i en kastrull. Sjud under omrörning tills den tjocknar (80-90°C), kyl.
    3. Vispa grädden och vänd ihop med vaniljkrämen. Fyll en spritspåse med valfri tyll och spritas på tallriken.

    Maräng

    1. Vispa äggvita, socker och florsocker till ett styvt fluff.
    2. Fyll en spritspåse med önskad tyll och spritsa på silikonmattan. Torka i ugn på 60°C tills helt torra, ca 2-4 h.

    Ingredienser

    Hallonmousse

    • 1 st gelatinblad
    • 150 g hallonpuré
    • 25 g socker
    • 100 g grädde (lättvispad)

    Hallontryffel

    • 50 g grädde
    • 50 g Inspiration hallon Valrhona
    • 50 g Waina vit 35% Valrhona

    Vit chokladtryffel

    • 30 g grädde
    • 100 g Waina vit 35% Valrhona
    • 20 g smör
    • Vit chokladspray

    Vaniljmousse

    • 1 st vaniljstång
    • 500 g mjölk
    • 120 g socker
    • 100 g (5st) äggulor
    • 40 g majsstärkelse
    • 200 g grädde
    • 50 g smör

    Maräng

    • 60 g (2st) äggvita
    • 60 g socker
    • 60 g florsocker