- Skala och dela löken samt vitlöken i mindre bitar. Lägg samtliga ingredienser utom tryffel i en kastrull och koka upp, låt stå på lägsta värmen och dra ca 1 timma. Sila bort örter och lök. Red av soppan med maizenamjöl till krämig konsistens. Smaka upp med riven tryffel och salt samt några droppar citronjuice.
-
Grönsaker
Välj grönsaker i säsong, när de är som godast och självklart svenska. Sparris, blomkål, morot, betor, broccoli, kålrabbi, ärtor eller kanske bönor etc. Koka försiktigt i lättsaltat vatten och skär i mindre bitar.
- Viktigast av allt är färska örter. Blanda vad du får tag på men helst 1-2 st kvistar av varje och ju fler olika ju komplexare soppa: tex timjan, salvia, vinterkyndel, renfana, rosmarin, åbrodd, helgonört, oregano, dragon, libbsticka, bronsfänkål m.m. Servera med säsongens primörer.
Ingredienser
Soppa
- 1/2 l mjölk (naturlig fetthalt)
- 1/2 l grädde 40%
- 1/2 l grönsaksbuljong
- 2 st schalottenlökar
- 1 vitlöksklyfta
- 3 lagerblad
- 1 nejlika
- 1 tsk fänkålsfrön
- 15 pepparkorn, blanda gärna olika pepparsorter
- 5 kvistar vardera från persilja och dill
- färska örter
- maizenamjöl
- salt
- färsk tryffel