Ängamat och örter

    Av Christofer Johansson

    Vinförslag En vit Bourgogne passar ypperligt till denna grönsaksanrättning, tryffeln behöver lite tyngd i det vita vinet så välj gärna ett vitt som legat en period på ekfat så som vita Bourgogner oftast gör. Prisklass väljer du själv efter tycke och smak, vår rekommendation något från t.ex. Chassagne Montrachet.

    1. Skala och dela löken samt vitlöken i mindre bitar. Lägg samtliga ingredienser utom tryffel i en kastrull och koka upp, låt stå på lägsta värmen och dra ca 1 timma. Sila bort örter och lök. Red av soppan med maizenamjöl till krämig konsistens. Smaka upp med riven tryffel och salt samt några droppar citronjuice.
    2. Grönsaker

      Välj grönsaker i säsong, när de är som godast och självklart svenska. Sparris, blomkål, morot, betor, broccoli, kålrabbi, ärtor eller kanske bönor etc. Koka försiktigt i lättsaltat vatten och skär i mindre bitar.

    3. Viktigast av allt är färska örter. Blanda vad du får tag på men helst 1-2 st kvistar av varje och ju fler olika ju komplexare soppa: tex timjan, salvia, vinterkyndel, renfana, rosmarin, åbrodd, helgonört, oregano, dragon, libbsticka, bronsfänkål m.m. Servera med säsongens primörer.

    Ingredienser

    Soppa

    • 1/2 l mjölk (naturlig fetthalt)
    • 1/2 l grädde 40%
    • 1/2 l grönsaksbuljong
    • 2 st schalottenlökar
    • 1 vitlöksklyfta
    • 3 lagerblad
    • 1 nejlika
    • 1 tsk fänkålsfrön
    • 15 pepparkorn, blanda gärna olika pepparsorter
    • 5 kvistar vardera från persilja och dill
    • färska örter
    • maizenamjöl
    • salt
    • färsk tryffel