Ångkokt torsk med klassiska tillbehör

    Av Jonas Lundgren

    När man som jag gjort bott utomlands i många år finns det vissa rätter som man börjar längta efter. Torsk med brynt smör, pepparrot och ägg är en sådan rätt. I Mat & Vinbaren serverar vi denna rätt ”family style”, dvs att allt serveras på en tallrik och att gästerna sedan delar maten vid bordet. I denna rätt använder jag norsk Skrei som är en säsongsråvara, det går naturligtvis bra att använda vanlig torsk också. Jonas tips: Använd en matlagningstermometer för att få fisken perfekt tillagad.

    1. Ångkokt torsk: Skölj och torka av fisken. Lägg fisken i en ugnsfast form med olja. Snitta fisken tvärs över, salta och pressa över citron. Lägg på några citronskivor innan fisken går in i ugnen. Ångkoka fisken i ugn på 105 grader till innertemperatur 44 – 46 grader. Om du inte har en ångugn kan du ställa en form med hett vatten i botten på ugnen.
    2. Brynt smör med dill och hackat ägg: Hacka de kokta äggen grovt och lägg i en bunke. Häll över brynt smör, hackad dill och salt. Blanda försiktigt. Smaka av med salt och peppar.
    3. Tillbehör: Bryn smör och servera vid sidan tillsammans med kokt dillslungad potatis, nyriven pepparrot och klyftad citron.

    Ingredienser

    Ångkokt torsk

    • 700 g torskrygg (Skrei om det är säsong)
    • 1 citron
    • smör
    • salt

    Brynt smör med dill och hackat ägg

    • 5 hårdkokta ägg
    • 100 g smör
    • 0,5 kruka dill
    • salt och peppar

    Tillbehör

    • 1 färsk pepparrot
    • 300 g smör
    • 2 citroner
    • 800 g mandelpotatis
    • 1 kruka dill