- Anka: Kryssa skinnet på ankan med vass kniv. Lägg ankan i het panna med fettsidan nedåt. Krydda med ”fem kryddor” och efterstek på medelvärme så att fettet smälter. Låt puttra i sitt eget flott i några minuter innan du vänder köttet. Ös ankan med fettet och låt köttet komma upp i 54 – 55 grader. Lyft ur pannan och låt vila upp till 57 grader. Ta vara på fettet till såsen.
- Grönsaksblandning: Skär gul lök i tärningar. Dela de saltade plommonen i mindre bitar. Skiva en vitlöksklyfta grovt. Strimla den inlagda ingefäran. Häll över större delen av flottet från ankan i en kastrull. Fräs löken, vitlöken, ingefära och salta plommon. Häll över vitt vin och plommonsås och låt koka. Späd grönsaksfräset med kycklingbuljong. Smaksätt med soja. Tillsätt vinäger i såsen och låt sjuda några minuter. Red av såsen med Maizena. Ansa paksoi och spara bladen, dela roten på mitten. Skär vårlöken grovt, spara blasten. Skär svampen grovt och låt fräsa tillsammans med paksoi i pannan där ankan stekt. Tillsätt ev. lite olivolja och låt fräsa. Salta och peppra. Lägg i vårlöken i grönsaks/svampfräset. Smaka av och sila såsen över svampblandningen. Blanda ned bladen från paksoi. Grovhacka blasten från vårlöken och vänd ned i grönsaksblandningen.
- Servering: Skär upp ankan och servera tillsammans med grönsaksfräs och sås.
Ingredienser
Anka
- 600 g ankbröst
- ”fem kinesiska kryddor”
- smör
Grönsaker och svamp
- 8 st små paksoi
- 2 st stora King oystersvampar eller liknande, t.ex. champinjon
- 0,5 stor gul lök
- 8 st små vårlökar
- 2 msk gari inlagd ingefära
- 3,5 dl kycklingbuljong
- 0,5 dl kinesisk plommonsås
- 5 st saltade, torkade kinesiska plommon (kan ersättas med torkade plommon och extra salt)
- 2 msk soja
- 1,5 tsk vinäger
- 1 klyfta vitlök
- 1 dl vitt vin
- maizena