Eldad lammtartar

    Av Christoffer Rosén

    Serverad med Espelettepeppar – sesamkräm – inlagd tomat – friterade risnudlar.   Dryckestips! Kombineras med fördel tillsammans med ett fruktdrivet rött vin med elegans och frisk syra samt låg strävhet. Exempelvis Massolino, Dolcetto d´Alba.

    1. Tartar: Putsa lammytterfilén fri från hinnor och senor och pensla med olivolja, elda lammryggen med gasolbrännaren tills grillad och fin yta. Tärna lammytterfilén i 0,5 cm stora bitar.
    2. Kräm: Vispa äggula och minus 8 vinäger. Tillsätt matolja i tunn stråle till önskad konsistens. Blanda i den syrade grädden och smaka av med sesamolja, sesamfrön och salt.
    3. Tomat: Lägg tomaten i kokande vatten i 20 sekunder och kyl ner i isvatten, skala tomaten, skär på mitten och skrapa ur kärnorna. Tärna tomaten och smaka av med minus 8 vinäger.
    4. Nudlar: Värm frityrolja till 200 grader. Fritera nudlarna i 5 sekunder.
    5. Vid servering: Blanda lammköttet med espelettepeppar, inlagd tomat och smaka av med olivolja och salt.

    Ingredienser

    Lammtartar

    • 600 g lammytterfilé
    • 3 msk olivolja
    • inlagda tomater (se recept nedan)
    • chili espelettepeppar efter smak
    • gasolbrännare

    Sesamkräm

    • 1 äggula
    • 1 msk Minus 8 vinäger
    • 1,5 dl matolja
    • 1 msk syrad grädde
    • några droppar sesamolja
    • 10 g svarta sesamfrön

    Inlagd tomat

    • 1 plommontomat
    • några droppar Minus 8 vinäger

    Risnudlar

    • 50 g risnudlar
    • frityrolja