- Brygg Lapsang te i 4 minuter i 1 liter kokande vatten. Värm vinet i en kastrull och tillsätt fond. Smält smöret i en rymlig kastrull på låg värme och tillsätt lök och vitlök. Fräs löken i någon minut och tillsätt ris och svamp. Fräs ytterligare någon minut. Häll på hälften av vinet och 1 dl te och låt det koka in. Späd sedan med teet och vinet lite i taget under ständig omrörning. Låt risotton sjuda i ca 18-20 minuter.
- Risotton ska ha en ganska lös konsistens. Smaka eventuellt av med salt och peppar. Servera gärna i en djup tallrik och strö på finhackad persilja och ringla med lite tryffelolja. Kan även serveras med lite riven parmesanost. Smaklig måltid!
Ingredienser
- 6 tsk Lapsang Souchong (rökt svart te)
- 2 dl vitt vin eller torr sherry
- 2 msk grönsaks- eller kycklingfond
- 2 msk smör
- 2 -3 schalottenlökar, grovhackade
- 1 vitlöksklyfta, finhackad
- 3 dl Carnaroliris
- 6 msk torkad Karljohan svamp, grovhackad
- 3-4 msk svart tryffelolja
- 2 msk finhackad persilja