Rökig svamprisotto med tryffelolja

    Av Ashok Kapoor

    Dryckestips! Kombineras med fördel tillsammans med ett rött vin med såväl elegans och kraft som hög smakintensitet och gärna med viss mognad. Exempelvis Massolino Barolo.

    1. Brygg Lapsang te i 4 minuter i 1 liter kokande vatten. Värm vinet i en kastrull och tillsätt fond. Smält smöret i en rymlig kastrull på låg värme och tillsätt lök och vitlök. Fräs löken i någon minut och tillsätt ris och svamp. Fräs ytterligare någon minut. Häll på hälften av vinet och 1 dl te och låt det koka in. Späd sedan med teet och vinet lite i taget under ständig omrörning. Låt risotton sjuda i ca 18-20 minuter.
    2. Risotton ska ha en ganska lös konsistens. Smaka eventuellt av med salt och peppar. Servera gärna i en djup tallrik och strö på finhackad persilja och ringla med lite tryffelolja. Kan även serveras med lite riven parmesanost. Smaklig måltid!

    Ingredienser

    • 6 tsk Lapsang Souchong (rökt svart te)
    • 2 dl vitt vin eller torr sherry
    • 2 msk grönsaks- eller kycklingfond
    • 2 msk smör
    • 2 -3 schalottenlökar, grovhackade
    • 1 vitlöksklyfta, finhackad
    • 3 dl Carnaroliris
    • 6 msk torkad Karljohan svamp, grovhackad
    • 3-4 msk svart tryffelolja
    • 2 msk finhackad persilja