Ankleverterrin

    Av Knùtur Kristjánsson

    Dryckestips! Kombineras med fördel tillsammans med en Champagne i fylligare och smakrikare stil med frisk syra. Exempelvis Charles Heidsieck Brut reserve.

    1. Blötlägg gelatinbladen. Smält smöret. Blanda anklevern, vin, salt, socker och grädde i en matberedare eller thermomixer, mixa på 80°C. När blandningen har nått 80°C, häll på det smälta smöret i en jämn stråle. Mixa till en slät smet. Tillsätt det urkramade gelatinet och gjut i silikonformar, låt stelna 12 timmar i kyl.
    2. Frys brödet i 12 timmar. Skiva brödet från frys med en skärmaskin. Skär till skivorna till en form som passar anklevern och pensla med skirat smör. Salta vid behov. Baka brödchipsen i ugnen mellan två plåtar på 140°C i 16 minuter. Lägg chipsen på en handduk för att torka.

    Ingredienser

    Terrin

    • 10 st gelatinblad
    • 800 g smör
    • 1 kg anklever
    • 260 g portvin
    • 30 g nitritsalt
    • 30 g florsocker
    • 150 g grädde

    Briochechips

    • 400 g brioche
    • 100 g skirat smör
    • salt