Äppelpaj

    Av Roy Fares

    1. Mördeg: Sätt ugnen på 180°C. Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg. Det går även bra att blanda ihop degen i en matberedare. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock rundel och fodra en rund pajform 22-23 cm i diameter med löstagbar kant. Fodra pajen ända upp på kanterna och skär rent överflödig deg.
    2. Mazarinmassa: Blanda mandelmassa med smöret till välblandat, blanda i ett ägg i taget tills du får en slät mazarinmassa.
    3. Äppelblandning: Skala äpplen och tärna, blanda sedan i alla ingredienser.
    4. Havrecrumble: Blanda alla ingredienser till en smuldeg.
    5. Montering: Fodra pajformen. Fyll med mazarinmassan. Lägg i äppelblandningen. Smula havrecrumble över. Baka 180°C i 30-35 min.

    Ingredienser

    Mördeg

    • 120 g smör
    • 180 g vetemjöl (3 dl)
    • 60 g florsocker (1 dl)
    • 20 g äggula (1 st)

    Mazarinmassa

    • 190 g mandelmassa
    • 80 g smör (rumstemperatur)
    • 50 g ägg (1 st)
    • 50 g äggula (2 st)
    • 2 g kardemumma (1 tsk)

    Äppelblandning

    • 4 st äpplen (skalade & tärnade)
    • 2 g kardemumma (1 tsk)
    • 10 g kanel (1 msk)
    • 50 g mandelsplitt
    • 50 g honung (½ dl)
    • 40 g råströsocker (½ dl)

    Havrecrumble

    • 60 g smör
    • 50 g strösocker (3/4 dl)
    • 90 g vetemjöl (11/2 dl)
    • 30 g havregryn (1/2 dl)
    • 2 g bakpulver (1/2 tsk)