- Mördeg: Sätt ugnen på 180°C. Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg. Det går även bra att blanda ihop degen i en matberedare. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock rundel och fodra en rund pajform 22-23 cm i diameter med löstagbar kant. Fodra pajen ända upp på kanterna och skär rent överflödig deg.
- Mazarinmassa: Blanda mandelmassa med smöret till välblandat, blanda i ett ägg i taget tills du får en slät mazarinmassa.
- Äppelblandning: Skala äpplen och tärna, blanda sedan i alla ingredienser.
- Havrecrumble: Blanda alla ingredienser till en smuldeg.
- Montering: Fodra pajformen. Fyll med mazarinmassan. Lägg i äppelblandningen. Smula havrecrumble över. Baka 180°C i 30-35 min.
Ingredienser
Mördeg
- 120 g smör
- 180 g vetemjöl (3 dl)
- 60 g florsocker (1 dl)
- 20 g äggula (1 st)
Mazarinmassa
- 190 g mandelmassa
- 80 g smör (rumstemperatur)
- 50 g ägg (1 st)
- 50 g äggula (2 st)
- 2 g kardemumma (1 tsk)
Äppelblandning
- 4 st äpplen (skalade & tärnade)
- 2 g kardemumma (1 tsk)
- 10 g kanel (1 msk)
- 50 g mandelsplitt
- 50 g honung (½ dl)
- 40 g råströsocker (½ dl)
Havrecrumble
- 60 g smör
- 50 g strösocker (3/4 dl)
- 90 g vetemjöl (11/2 dl)
- 30 g havregryn (1/2 dl)
- 2 g bakpulver (1/2 tsk)