Vaniljtårta med hallon och choklad

    Av Rebecca Mårtensson Almén

    Dryckestips! Kombineras med fördel med ett sött vitt vin som har innehåller samma nivå av sötma som tårtan, men även en frisk syra för att matcha hallonen. Exempelvis Château La Rame Réserve 2015, Sainte Croix du Mont, Frankrike. Artikelnr 72002.

    1. Pannacotta Lägg gelatinbladen i blöt och koka upp övriga ingredienser. Lägg i gelatinbladen i vätskan och gjut pannacottan i önskad form.
    2. Gelé Blötlägg gelatinet och koka upp övriga ingredienser. Tillsätt gelatinet och låt svalna.
    3. Ganache Koka upp grädde och invertsocker. Häll över grädden över chokladen. Rör ihop och tillsätt smöret.
    4. Mousse Blötlägg gelatinbladen. Skrapa ur fröna ur vaniljstången. Vispa grädden. Vispa där efter ägg, socker och vanilj poröst. Smält gelatinbladen och tillsätt i äggsmeten. Vänd därefter i grädde.
    5. Lägga ihop tårtan 

      Börja med önskad botten följt av pannacottan. Häll över gelén och frys. Nästa steg är ganachen sedan frys. Avsluta med att gjuta vaniljmoussen över de tidigare tårtstegen.

    Ingredienser

    Hallonpannacotta

    • 3 st gelatinblad
    • 200 g grädde
    • 200 g hallonpuré Sicoly
    • 175 g socker

    Hallon och flädergelé

    • 5 st gelatinblad
    • 2 dl utspädd flädersaft
    • 3 dl hallonpuré Sicoly
    • 100 g socker

    Chokladganache

    • 290 g Guanaja 70% Valrhona
    • 120 g grädde
    • 20 g invertsocker Sosa
    • 24 g smör osaltat

    Vaniljmousse

    • 7 st gelatinblad
    • 1 liter grädde
    • 3 st ägg
    • 200 g socker
    • 1 st vaniljstång