Baconvatten med örtinfusion och aptitretare

    Av Jonas Lundgren

    På Restaurang Jonas välkomnas gästerna med en infusion, ett avkok som närmast kan liknas vid te. Upplevelsen av både doft och smak varierar med årstiderna. Den här infusionen är inspirerad av vinter och ska ge mycket smak och värma våra gäster under kalla vinterkvällar. Tillbehören brukar vara väldigt uppskattade under tiden man funderar över val av mat och vin. Bjuder ni på middag hemma ger detta en extra dimension till upplevelsen. Jonas tips: Infusionen kan smaksättas med allt från örter till kål beroende på säsong och känsla.

    1. Infusion: Hacka upp lökens skal grovt och stek löken på låg temperatur i en kastrull eller kanna med lite matolja. Skär sidfläsket i små bitar och lägg i samma kastrull som löken. När det har karamelliserats häll i vatten och koka upp. Låt sjuda på låg värme. (10-15 min) Skumma av under tiden. Sila av infusionen genom ett kaffefilter.
    2. Mandelpotatischips: Hyvla mandelpotatis tunt och fritera i en kastrull eller låt gå i ugnen penslade med olja. Krydda med torkade alger.
    3. Friterad fläsksvål: Skär fläsksvålen i bitar, torka i ugn på låg värme och fritera i frityrolja.
    4. Friterade fiskbollar: Skär torsken i bitar, koka lätt och blanda i fiskfärsen. Smaksätt med tryffel, färska örter eller cayennepeppar, rulla bollar i ägg och ströbröd. Fritera gyllenbruna.

    Ingredienser

    Infusion

    • 4 dl vatten
    • 500 g rökt fläsksida
    • 2 schalottenlökar (Yttersta skiktet samt skalet)
    • 0,25 kruka blandade färska örter

    Mandelpotatischips

    • 2 mandelpotatisar
    • torkade alger
    • frityrolja

    Friterad fläsksvål

    • 100 g fläsksvål
    • frityrolja

    Friterade fiskbollar

    • 50 g torsk
    • 100 g fiskfärs
    • smaksättning (tryffel, örter eller cayennepeppar)
    • 1 ägg
    • ströbröd
    • frityrolja