Soaked oats
- Blötlägg hackad mandel i ca 6 timmar, häll av vattnet.
- Mixa samman mandel och vatten i en blender/kannmixer. Resultatet kallas mandelmjölk. Sila av i finmaskig sil eller genom en silduk. Finn sedan en lämplig form, gärna en rustik glasburk. Fördela mandelmjölk, chiafrön, agavesirap och havregryn i burkarna och rör om ordentligt. Ställ in i kylen i 4 timmar eller över natten.
Havtornskräm
- Mixa chiafrön, vatten, havtorn och banan i en blender/kannmixer tills du får en jämn och gul kräm. Ställ åt sidan.
Servering
- Ta fram skålarna med ”soaked oat” ur kylen. Blanda samman den blötlagda mandeln med havtornskrämen. Fördela jämnt över gröten. Strö över hampafrön, solroskärnor och skurna jordgubbar. Har du några hela mandlar över kan du dekorera med dessa också.
- Mot slutet kan du gärna addera en eller några ätbara blommor på toppen.
Ingredienser
Soaked oats
- 2 dl mandel
- 2 msk chiafrön
- 6 dl vatten
- 2 tsk agave eller honung
- 4 dl havregryn
Havtornskräm
- 2 dl hackad mandel (blötlagda 6 timmar)
- 0,5 dl chiafrön
- 3 dl vatten
- 2 dl havtorn
- 2 dl banan
Topping
- 2 msk hampafrö
- 2 msk solrosfrön
- jordgubbar
- ätbara blommor