Buljongsås

    Av Alexandra Zazzi

    Detta är ett klassiskt sätt att göra pastasås på utan att använda grädde eller tomatsås. Egentligen brukar man använda rotfrukterna och löken som används som smaksättare när man kokar långkok på kött eller fågel. Det som blir över tar man helt sonika och mixar till en puré, pytsar i lite mer buljong och olivolja/smör och sedan smaksätter man sin pasta med den. Zazzis tips: Fräs tunt skivad vitlök och små goda broccolibuketter med smör och olivolja. Häll på lite av buljongsåsen och en skvätt vin. Låt sjuda någon minut och vänd ned valfri pasta. Underbart gott och enkelt.

    Skala och hacka grönsakerna grovt, fräs någon minut i en kastrull med olja. Häll över vatten, balsamvinäger och lägg i pepparkorn, lagerblad, grovhackad persilja och salt. Låt sjuda 1-2 timmar. Rör om då och då, mixa slätt med en stavmixer och smaka av med salt. Buljongsåsen går utmärkt att frysa och använda till smaksättning av andra rätter.

    Ingredienser

    Buljongsås

    • 2 msk olivolja
    • 2 gula lökar
    • 1 morot
    • 2 stjälkar selleri
    • 2 potatisar
    • 6 dl vatten
    • 1 msk vit balsamvinäger
    • 10 svartpepparkorn
    • 2 stjälkar persilja
    • 1 lagerblad