Bakad brie med tryffelhonung i briochekrans

    Av Matlagerskan

    Brioche

    1. Smula ner jästen i en bunke, blanda ut i lite av mjölken.
    2. Tillsätt resten av mjölken samt sockret, saltet och vispa sedan i äggen så allt blandas ordentligt.
    3. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta i maskin i några minuter.
    4. Tillsätt smöret i små klickar och arbeta degen ytterligare 10 minuter.
    5. Sätt plastfolie över degen och låt vila i kyl över natten.
    6. Ta fram den kalla degen och dela upp den i 20 lika stora delar. Rulla till bullar och lägg en snygg krans på plåt med bakplåtspapper(mät gärna så att brietårtan får plats i mitten och lägg till ca 5 cm utanför så att den får plats även efter jäsning och bakning).
    7. Låt kransen jäsa ytterligare 2 timmar. Sätt ugnen på 175 grader, vispa ihop ägget med en matsked kallt vatten och pensla kransen noggrant.
    8. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min till fin gyllene färg.
    9. Ta ut kransen och låt svalna.

    Brietårta

    1. Sätt ugnen på 200 grader, lägg osten på en plåt med bakplåtspapper och ringla över ca 1 msk honung, ställ i mitten av ugnen i ca 10 min, osten ska bara bli varm och mjuk.
    2. Lägg osten i mitten av kransen på att stort serveringsfat, ringla över mer honung samt grovt hackade pistagenötter samt ev. några kvistar salvia. Servera!

    Ingredienser

    Brioche

    • 15 g jäst
    • 1,25 dl standardmjölk
    • 0,5 dl socker
    • 6 ägg (+ ett till pensling)
    • 2 tsk salt
    • 9,5 dl vetemjöl
    • 225 g rumsvarmt smör

    Brietårta

    • 1 rund Brieost (ca500g)
    • 2 msk tryffelhonung
    • 1 dl rostade pistagenötter