Brioche
- Smula ner jästen i en bunke, blanda ut i lite av mjölken.
- Tillsätt resten av mjölken samt sockret, saltet och vispa sedan i äggen så allt blandas ordentligt.
- Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta i maskin i några minuter.
- Tillsätt smöret i små klickar och arbeta degen ytterligare 10 minuter.
- Sätt plastfolie över degen och låt vila i kyl över natten.
- Ta fram den kalla degen och dela upp den i 20 lika stora delar. Rulla till bullar och lägg en snygg krans på plåt med bakplåtspapper(mät gärna så att brietårtan får plats i mitten och lägg till ca 5 cm utanför så att den får plats även efter jäsning och bakning).
- Låt kransen jäsa ytterligare 2 timmar. Sätt ugnen på 175 grader, vispa ihop ägget med en matsked kallt vatten och pensla kransen noggrant.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min till fin gyllene färg.
- Ta ut kransen och låt svalna.
Brietårta
- Sätt ugnen på 200 grader, lägg osten på en plåt med bakplåtspapper och ringla över ca 1 msk honung, ställ i mitten av ugnen i ca 10 min, osten ska bara bli varm och mjuk.
- Lägg osten i mitten av kransen på att stort serveringsfat, ringla över mer honung samt grovt hackade pistagenötter samt ev. några kvistar salvia. Servera!
Ingredienser
Brioche
- 15 g jäst
- 1,25 dl standardmjölk
- 0,5 dl socker
- 6 ägg (+ ett till pensling)
- 2 tsk salt
- 9,5 dl vetemjöl
- 225 g rumsvarmt smör
Brietårta
- 1 rund Brieost (ca500g)
- 2 msk tryffelhonung
- 1 dl rostade pistagenötter