Coleslaw på rödkål med passionsfruktssyrad broccolirot

    Av Viktor Ingemarsson

    Den här rätten är det ultimata tillbehöret till sommarens picknickar, grillfester eller bara för de tillfällen där en krämig och rund rödkålssallad kan tänkas passa in. Receptet är beräknat som en förrätt så gör gärna lite extra om du är hungrig. Bra att veta: Rödkål innehåller C-vitamin, järn och även en del kalcium och fosfor.

    Coleslaw

    1. Börja med att riva kål med hjälp av en mandolin alternativt finstrimla den med kniv. Lägg den strimlade rödkålen i en bunke och massera in salt. Placera därefter bunken med kål i kylen och låt saltet dra ur vätska i ca tre timmar. Se till att du rör om då och då så att kålen får en jämn och mjuk konsistens under tiden den vilar i kyla.
    2. Blötlägg under tiden cashewnötterna. Täck nötterna med vatten så att det täcker med en liten marginal och låt de stå i ca 2 timmar, inte längre än tre.
    3. När cashewnötterna är blötlagda och klara är det dags att börja med dressingen. Till den använder du lättast en blender /kannmixer. Mixa ned kokosolja, limeblad, äppelcidervinäger, cashewnötter och vatten tills en gräddliknande konsistens uppnåtts.
    4. När kålen stått sig klar i kylen är det dags att pressa ut vätskan som bildats. När väl detta är gjort, lägg kålen i en ny bunke blanda samman med cashewkrämen.

    Broccolirot

    1. Dra bort det yttersta skalet på broccoliroten och hyvla därefter ned den med en potatis- eller rotfruktsskalare i fina remsor och lägg dem i en mindre skål. Tänk på att det skall resultera i ca 20 st broccoliark så en fyrkantig skål eller form är att föredra när de senare skall marineras under press. Blanda ihop en vinägrett på passionsfrukt, rapsolja och agavesirap och häll sedan över det över broccoliarken. Blanda runt försiktigt.
    2. Täck broccolin med plastfilm precis så det täcker över massans yta. Sätt sedan en annan skål över för att skapa ett lättare tryck. Låt stå i en timme.

    Dekoration

    1. När de underbara passionsfruktssmakande broccolistripsen är klara och det är dags att lägga upp och skapa fina tallrikar.
    2. Skär upp avokado. Jag själv föredrar att göra detta i lite större och tjockare bitar. Placera ut avokadon i en liten cirkel på tallriken, gärna i ett hörn. Lägg sedan ut broccolistripsen.
    3. Utgå från känslan att de skall slingra sig ur avokadon intill mitten. Lägg en stor sked coleslaw över cirkeln av avokado men låt avokadon sticka ut på sidorna. Strö över pekannötter och placera ut krassen strategiskt på tallriken. Gärna som små öar som strös över tallriken vilket bidrar till att skapa en organisk känsla. Sen är det bara att hugga in och njuta.

    Ingredienser

    Coleslaw

    • 300 g rödkål
    • 2,5 dl cashewnötter
    • 0,5 dl kokosolja
    • 5 st limeblad
    • 0,5 msk äppelcidervinäger
    • 0,5 msk salt
    • 2 dl vatten

    Broccolirot

    • 2 st broccolirötter
    • 2 st passionsfrukter
    • 0,5 dl rapsolja
    • 1 tsk agavesirap eller honung

    Dekoration

    • 1,5 st avokado
    • 1 dl kryddkrasse
    • 20 st pecannötter