Jordgubbs-sponge cake
- Vispa ägg, strösocker och trehalos luftigt
- Sikta och vänd i de torra ingredienserna
- Zesta och vänd i citronzesten.
- Stryk ut på bakplåtspapper och baka av på 190°C i cirka 8 min
Jordgubbsmousse
- Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten
- Koka upp mjölk och jordgubbspure
- Blanda äggula och strösocker i en bunke
- Häll uppkoket över äggblandningen
- Sjud försiktigt upp till 83°C
- Smält i gelatinbladen och sila över chokladen
- Låt svalna till 32°C
- Vänd i grädden och gjut direkt i form
- Frys moussen
Jordgubbsglaze
- Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten
- Koka upp mjölk, grädde, glykos och strösocker
- Smält i gelatinbladen
- Sila och häll över chokladen
- Mixa försiktigt i pulverfärgerna
- Låt svalna och använd vid 30°C
Montering
- Börja med att stansa kakan så att den passa botten på den gjutna jordgubbsmoussen
- Glasera moussen och placera på toppen av kakan
- Addera valfri dekor i choklad. För mig blir Valrhona Inspiration Jordgubb ett självklart val i den här smakkombinationen
- Låt tårtan tina långsamt i stäng behållare i kyl
- Dekorera med färska jordgubbar och servera från kyl
Ingredienser
Jordgubbs-sponge cake
- 300 g ägg
- 110 g strösocker
- 50 g trehalos
- 70 g vetemjöl
- 80 g mandelmjöl
- 30 g frystorkad jordgubbspulver (Sosa Taste Colour)
- 1 st citron (zest)
Jordgubbsmousse
- 300 g mjölk 3%
- 300 g jordgubbspure Sicoly
- 300 g äggula
- 300 g strösocker
- 35 g gelatinblad bronze
- 600 g Valrhona Opalys 33%
- 200 g Valrhona Inspiration Jordgubb
- 900 g lättvispad grädde 35%
Jordgubbsglaze
- 600 g mjölk 3%
- 150 g grädde 40%
- 90 g glykossirap
- 150 g strösocker
- 25 g gelatinblad bronze
- 700 g Valrhona Opalys 33%
- 50 g Valrhona Inspiration Jordgubb
- 5 g Sosa pulverfärg vit
- 1 g Sosa pulverfärg silver