Jordgubbstårta med Valrhona Inspirtaion

    Av Sebastian Pettersson

    Vad är somrigare än en god jordgubbstårta? Med Valrhona Inspiration jordgubb får du både en vacker och god glaze och intensivare jordgubbssmak.

    Jordgubbs-sponge cake

    1. Vispa ägg, strösocker och trehalos luftigt
    2. Sikta och vänd i de torra ingredienserna
    3. Zesta och vänd i citronzesten.
    4. Stryk ut på bakplåtspapper och baka av på 190°C i cirka 8 min

    Jordgubbsmousse

    1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten
    2. Koka upp mjölk och jordgubbspure
    3. Blanda äggula och strösocker i en bunke
    4. Häll uppkoket över äggblandningen
    5. Sjud försiktigt upp till 83°C
    6. Smält i gelatinbladen och sila över chokladen
    7. Låt svalna till 32°C
    8. Vänd i grädden och gjut direkt i form
    9. Frys moussen

    Jordgubbsglaze

    1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten
    2. Koka upp mjölk, grädde, glykos och strösocker
    3. Smält i gelatinbladen
    4. Sila och häll över chokladen
    5. Mixa försiktigt i pulverfärgerna
    6. Låt svalna och använd vid 30°C

    Montering

    1. Börja med att stansa kakan så att den passa botten på den gjutna jordgubbsmoussen
    2. Glasera moussen och placera på toppen av kakan
    3. Addera valfri dekor i choklad. För mig blir Valrhona Inspiration Jordgubb ett självklart val i den här smakkombinationen
    4. Låt tårtan tina långsamt i stäng behållare i kyl
    5. Dekorera med färska jordgubbar och servera från kyl

     

    Ingredienser

    Jordgubbs-sponge cake

    • 300 g ägg
    • 110 g strösocker
    • 50 g trehalos
    • 70 g vetemjöl
    • 80 g mandelmjöl
    • 30 g frystorkad jordgubbspulver (Sosa Taste Colour)
    • 1 st citron (zest)

    Jordgubbsmousse

    • 300 g mjölk 3%
    • 300 g jordgubbspure Sicoly
    • 300 g äggula
    • 300 g strösocker
    • 35 g gelatinblad bronze
    • 600 g Valrhona Opalys 33%
    • 200 g Valrhona Inspiration Jordgubb
    • 900 g lättvispad grädde 35%

    Jordgubbsglaze

    • 600 g mjölk 3%
    • 150 g grädde 40%
    • 90 g glykossirap
    • 150 g strösocker
    • 25 g gelatinblad bronze
    • 700 g Valrhona Opalys 33%
    • 50 g Valrhona Inspiration Jordgubb
    • 5 g Sosa pulverfärg vit
    • 1 g Sosa pulverfärg silver