Bakad lök med tryffelhollandaise och smörstekta murklor

    Av Kristin Åhlander

    Mjuk lök, fyllig hollandaise, salta murklor och krispiga jordärtskockschips ger denna rätt en komplett känsla på textur och välbalanserad smak. Mycket umami, syra och sälta.

    Murklor

    1. Blötlägg murklorna i 2 timmar.
    2. Häll av och krama ur.
    3. Stek dem i rikligt med smör försiktigt och salta och peppra.

    Bakad lök

    1. Lägg saltet i en ugnsfast form och lökarna på med skal.
    2. Baka i 175°C tills innertemperaturen är 93°C eller att den blivit mjuk. Detta kan man göra dagen innan om man vill spara tid.
    3. Skala löken och dela på den en gång. Lägg på lite socker och salt på skärytan, lägg dem med skärytan nedåt i en het stekpanna med lite smör. Stek tills löken fått fin färg.

    Tryffelhollandaise

    1. Koka lök, vinäger, vatten och citron till det återstår ca 3-4 msk vätska. En så kallad reduktion.
    2. Smält smöret i en kastrull, låt svalna något.
    3. I en annan kastrull, lägg äggula och vinägerreduktionen. Sätt kastrullen i vattenbad och vispa tills den blir fluffigt och varmt. Försök att få skummet och smöret i samma temperatur.
    4. Med en fin stråle häller du på smöret över äggblandningen och vispar under tiden. Lite i taget.
    5. När allt smör är i smakar du upp såsen med tryffelolja, cayennepeppar, salt och peppar.
    6. Låt såsen få smaka mycket tryffel och ha hög syra.

    Jordärtskockschips

    1. Tvätta jordärtskockan och skiva tunt, gärna med manolin.
    2. Lägg på papper för att torka.
    3. Värm oljan till ca 130-150°C och fritera skivorna till gyllene färg. Lägg dem på pappret igen och salta.

    Ingredienser

    Murklor
    • 25 g murklor, torkade från Plantin
    • 50 g smör
    • salt och peppar
    Bakad lök
    • 4 st gula lökar
    • 2 dl grovt salt , Gros sel Werners
    • 2 tsk cassonade eller annat brunt socker
    Tryffelhollandaise
    • 4 st schalottenlök, finhackade
    • 1 dl champagnevinäger
    • ¾ dl vatten
    • ½ dl citronjuice
    • 5 äggulor
    • 350 g smör
    • 2-3 tsk tryffelolja, Plantin
    • vitpeppar
    • cayenne
    • salt
    Jordärtskockschips
    • 2 st jordärtskockor
    • 2 dl frityrolja

    Dekoration

    • rostade piemonte hasselnötter, Werners
    • finhackad gräslök

    Produkter i Bakad lök med tryffelhollandaise och smörstekta murklor

    Werners målsättning är att alltid vara i frontlinjen när det gäller mat och matkultur. Vi har byggt relationer och skapat ett förtroende på marknaden genom att stå för vår affärsidé: ”I nära relation, förser vi gourmeten med kunskap, inspiration och smaker som förhöjer måltidsupplevelsen”