Bakad Manjari 64% Valrhona med passionsskum

    Av Linus Persson

    Serveras till passionscrisp, hasselnötspulver, kanderade hasselnötter, nougatineflarn, glass med karamelliserad cassonade och kaffesirap. Dryckestips! Kombineras med fördel tillsammans med ett sött vin med frisk syra samt nötiga och karamelliserade inslag. Exempelvis Tokaji 5 puttonyos.

    1. Koka 2/3 av sockret med vattnet till 105°C låt svalna lite. Tillsätt smör och blanda ihop, smält chokladen och blanda i. Rör ihop resterande socker med äggen, vispa inte in luft.  Blanda äggsmet och chokladblandning, slå upp i plastat halvbleck och baka i vattenbad i 160°C i 30 minuter eller innertemperatur 85°C. Kyl ner, skär upp och servera tempererad.
    2. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Värm purén med sockret, krama ur gelatinet och lägg i det, rör om. Tillsätt den kondenserade mjölken. När massan är rumstempererad tillsätt grädden, fyll en sifon till 2/3 delar. Ladda med en kolsyrepatron, skaka och klar att användas.

    Ingredienser

    Bakad Manjari

    • 575 g socker
    • 250 g vatten
    • 450 g smör
    • 675 g Manjari 64 % Valrhona
    • 10 st ägg

    Passionsfruktsskum

    • 2 st gelatinblad, Sosa
    • 4 dl passionsfruktspuré, Sicoly
    • 1 dl strösocker
    • 800 g söt kondenserad mjölk
    • 6 dl vispgrädde