Tryffel
- Koka upp vispgrädden och häll den heta grädden över chokladen. Mixa slätt med en mixerstav.
- Spritsa ut långa stänger av tryffeln på ett smörpapper och låt stelna. Skär stängerna i 2 cm bitar och rulla till runda bullar.
- Ställ tryffelbollarna i kylen under tiden du förbereder resten.
Chokladbakelse
- Blanda ägg och strösocker, smält smöret försiktigt och med mjölken. Tillsätt det försiktigt ner i äggblandningen.
- Sikta mjölet med kakaon och blanda ner det i smeten. Kyl ner smeten.
- Börja med att ta en liten del av chokladbakelsesmeten och stryk ut tunt på en bakmatta. Grädda på 180 grader i ca två min. Stansa ut bottnar med en metallring, ca 4-5 cm hög.
Körsbärssorbet
- Blötlägg gelatinet. Koka körsbär och den första delen strösocker, passera genom en finmaskig sil med en slickepott.
- Koka sedan körsbärspuré, vaniljstång, socker, vatten och citronsaft. Tillsätt gelatinet och sila smeten. Kyl ner sorbeten och kör den sedan i en glassmaskin.
Körsbärskompott
- Blanda pektin med strösocker, det ska bli helt klumpfritt. Koka upp körsbär med vatten och blanda i pektinblandningen.
- Sjud kompotten några minuter tills den tjocknat. Häll smeten i en bunke och låt den svalna i kylen.
Montering
- Smörj sedan insidan av ringen insidan med smör eller sprayfett. Skär remsor av bakplåtspapper och fäst på insidan av ringen. Fyll med lite smet och tryck i tryffeln.
- Fyll på med smet så att tryffeln inte syns. Grädda bakelsen på 180 grader i ca 7-8 min. Tryffeln får inte rinna ut upptill då har man bakat dem för länge. Har man inga metallringar kan man baka i en porslinsform. Servera bakelsen med körsbärkompott och sorbet.
Ingredienser
Tryffel
- 280 g Mörk choklad, VALRHONA Guanaja 70%
- 100 g vispgrädde
Chokladbakelse
- 4 ägg
- 200 g socker
- 50 g Valrhona Kakaopulver 100%
- 125 g vetemjöl
- 50 g mjölk
- 200 g smör
Körsbärssorbet
- 400 g körsbär
- 40 g strösocker
- 200 g körsbärspuré (av ovan)
- 1 vaniljstång
- 160 g socker
- 160 g vatten
- 40 g citronsaft
- 1 gelatinblad
Körsbärskompott
- 100 g frysta körsbär (alt. Jordgubbar el hallon)
- 20 g färskpressad citronsaft
- 25 g vatten
- 100 g strösocker
- 3 g pektin