Bakad torskrygg med ramslökskapris, ärtor, syltad svamp, löjrom och gräslöksmajonnäs

    Av Fredrik Andersson

    En perfekt förrätt som med härliga konsistenser får med den nordiska touchen med smak av pepparrot och granskottsolja.

    Bakad torskrygg

    1. Putsa torskryggen fri från skinnet.
    2. Mixa sedan vatten med socker och salt. Låt fisken dra i vattnet i 25 minuter. Ta sedan upp och torka av noga.
    3. Baka sedan fisken på 60 grader varmluft till 42 grader i innertemperatur. Ta ut och sätt i kyl omedelbart så att fisken inte bakas mer.
    4. Bränn sedan ytan med en brännare och bryt bitar vid servering.

    Syltad svamp

    1. Skär ned kantareller i mindre bitar eller använd små fina svampar.
    2. Koka upp dragonvinäger med ättika, socker och vatten. Slå över svampen och låt ligga i lagen. Gärna över natten.

    Gräslöksmajonnäs

    1. Mixa gräslök med matolja ca 5 minuter på hög hastighet.
    2. Sila av oljan och låt svalna till rumstemperatur.
    3. Slå sedan en majonnäs på oljan och smaka upp med salt.

    Yoghurtdressing

    1. Vänd ihop alla ingredienser till en dressing och smaka upp med salt och svartpeppar.
    2. Dressingen ska vara lätt ”sprucken”, den behöver inte gå ihop helt.

    Vid servering

    1. Skala ärtorna och dela lökarna i ”lameller”.
    2. Skala och riv pepparroten.
    3. Lägg sedan en ring av gräslöksmajonnäsen och fördela sedan bitar av torsk, syltad svamp, löjrom, syltlökar, ramslökskapris.
    4. Skeda över dressingen och toppa med pepparrot, smörgåskrasse och torkade blommor.

     

    Ingredienser

    Bakad torskrygg

    • 200 g torskrygg
    • 1,25 l vatten
    • ½ dl salt
    • 1 msk socker

    Syltad svamp

    • 200 g kantareller
    • 0,5 dl dragonvinäger
    • 1 msk ättiksprit
    • 1 dl socker
    • 1 dl vatten

    Gräslöksmajonnäs

    • 1 knippe gräslök
    • 2 dl matolja
    • 1 st äggula
    • 1 msk dijonsenap
    • 1 tsk champagnevinäger
    • Laesösalt

    Yoghurtdressing

    • 1 dl naturell yoghurt
    • 1 dl granskottsolja, Högtorp Gård
    • 1 msk champagnevinäger
    • Svartpeppar, nymalen
    • Laesösalt

    Vid servering

    • 1 dl ärtor
    • 2 msk ramslökskapris
    • 4 st syltlökar, picklade
    • 100 g löjrom
    • 1 bit pepparrot
    • 1 msk torkade blommor, Sosa
    • ½ ask smörgåskrasse