Banana split

    Av Daniel Roos

    Nu sätter vi bananaspliten i finrummet, där den hör hemma. Bananasplit kanske förknippas med en kluven banan toppad med grädde, chokladsås och ett tomtebloss på toppen. Låt oss tvätta bort den bilden, och njuta av smakerna. En klassiker i modern tappning som är en värdig avslutning på en härlig middag. Daniel tipsar: Om du vill förenkla har många bagerier fina små maränger att köpa, fast det är väldigt enkelt att göra själv.

    1. Bananpannacotta: Blötlägg gelatinet. Mixa banan med första delen socker och citronsaft till en puré. Koka bananpurén med vispgrädde, vaniljstång och andra delen strösocker. Tillsätt gelatin och kyl smeten något innan du häller den i bakformar (gärna siliconform) och placerar i frysen.
    2. Chokladkräm: Koka upp vispgrädde och mjölk, ta kastrullen från plattan. Blanda äggula och strösocker separat. Tillsätt lite av den heta gräddblandningen under omrörning. Häll sedan äggsmeten i resten av den heta grädden under omrörning. Sjud smeten under konstant omrörning till 83 grader. Sila smeten över hackad choklad. Mixa krämen slät med mixerstav och låt den vila i kylen några timmar tills den stelnat.
    3. Gräddmousse: Blötlägg gelatinet. Koka första delen grädde med socker och bananlikör, tillsätt sedan gelatinet. Kyl ner smeten lite. Vispa andra delen grädde lätt och vänd ner i den kylda smeten. Fyll moussen i formar och frys i ca 1 h. Tänk på att ta ut ur frysen och låta tina innan servering.
    4. Chokladsås: Blanda alla ingredienserna i en kastrull och koka i några minuter. Maräng: Vispa äggvita med strösocker fluffigt, sikta florsockret och vänd ner det i marängen. Stryk ut på bakplåtspapper och torka marängen i ugnen på 100 grader i ca en timme.
    5. Vaniljglass: Blötlägg gelatin. Koka upp grädde och mjölk med glykos och vaniljstång. Blanda äggula och socker. När gräddblandningen kokat upp, vänd i äggulan och sockret. Sjud smeten till 83 grader. Tillsätt gelatinet och sila smeten. Kyl glassen och kör den sedan i glassmaskinen.
    6. Servering: Placera ut bananpannacottan och gräddkrämen på tallriken och dekorera med chokladsås och chokladkräm, torkade bananer och chokladplattor. Avsluta med att lägga på maränger och vaniljglass. Jag tycker det är kul att använda torkade bananer det finns att köpa i alla butiker som säljer naturgodis.

    Ingredienser

    Bananpannacotta

    • 500 g banan
    • 50 g socker (ger nedan bananpuré)
    • 250 g bananpuré
    • 0.5 tsk citronsaft
    • 250 g vispgrädde
    • 100 g strösocker
    • 1 vaniljstång
    • 2 gelatinblad

    Chokladkräm

    • 250 g vispgrädde
    • 250 g mjölk
    • 50 g socker
    • 100 g äggula (1 äggula = ca 20 g)
    • 280 g Mörk choklad, VALRHONA Caraïbe 66%

    Gräddmousse

    • 250 g vispgrädde
    • 45 g strösocker
    • 3 gelatinblad
    • 1 msk bananlikör
    • 350 g vispgrädde

    Chokladsås

    • 100 g vatten
    • 100 g socker
    • 25 g Valrhona Kakaopulver 100%
    • 1 nypa salt

    Maräng

    • 100 g äggvita (1 äggvita = ca 40 g)
    • 100 g socker
    • 100 g florsocker

    Vaniljglass

    • 250 g vispgrädde
    • 200 g mjölk
    • 1 vaniljstång
    • 120 g äggula (1 äggula = ca 20 g)
    • 125 g socker
    • 15 g glykos
    • 1 gelatinblad

    Servering

    • naturgodis
    • chokladplattor