Biff ”Bordelaise” med rivet märgsmör, pankofriterad rotselleri och vinägerkokt lök

    Av Daniel Räms

    Juryn talade 2012 om för mig att pankofriterad rotselleri kändes lite som pommes frites, ”back-to-the-80s”. Och det är klart att jag var skitsur när jag förlorade efter så många timmars träning och med en rätt som smakar fantastiskt. I efterhand kan jag se var jag tänkt fel, ur ett tävlingsperspektiv. Men gott är det, även om friterad rotselleri kanske för tankarna till andra tider. Daniel tipsar: Det är värt att betala för ett riktigt bra kött, det gör stor skillnad i smaken. Välj ett kött som är väl marmorerat.

    Hängmörad biff

    1. Skiva upp köttet i ca 2 cm skivor med fettkappan kvar. Salta och peppra.
    2. Stek i olja på hög temperatur så att köttet får en fin yta. Tillsätt smör och timjan i pannan och ös köttet och salta och peppra. Baka i ugn till 56 grader innertemperatur (medium) på 90 grader.
    3. Servera med rivet märgsmör på toppen.

     

    Märgsmör

    1. Hacka märgbitarna grovt och fräs i en panna med smör tills de fått färg.
    2. Grovhacka hasselnötter och blanda med smör. Smaksätt med salt och peppar.
    3. Tillsätt märgen i smörblandning. Smaka av med salt och peppar.
    4. Lägg smöret i plastfilm och forma en korv. Ställ in i frysen. Förbered gärna märgsmör en dag i förväg så att smöret hinner bli riktigt kallt och går lätt att riva över köttet.

     

    Vinägerkokt lök

    Låt lökarna sjuda i vinäger, salt och socker tills de mjuknat.

     

    Rödvinssås

    1. Fräs skivad rödlök och krossade vitlöksklyftor i olja. Karamellisera med en gnutta socker.
    2. Häll över rödvin, fond och låt koka ihop några minuter.

     

    Pankofriterad rotselleri

    1. Koka rotselleristavar i saltat vatten så att de mjuknar. Panera i mjöl, vispad äggvita och pankoströbröd
    2. Fritera i fritös eller kastrull (180 grader), ca 5 min. Ha ett lock till hands och använd termometer om du friterar i kastrull.
    3. Låt rinna av på hushållspapper och salta väl.

    Ingredienser

    Hängmörad biff

    • 800 g hängmörad biff
    • olja
    • smör
    • 0.5 kruka timjan
    • salt
    • peppar

    Märgsmör

    • 6 bitar märg
    • 4 msk smör
    • 2 msk rostade hasselnötter
    • salt och peppar

    Vinägerkokt lök

    • 0.5 dl champagnevinäger
    • 8 st steklökar/färsklökar
    • 1 dl vatten
    • 2 msk socker

    Rödvinssås

    • 4 dl kalvfond
    • 1 dl rött vin
    • 1 rödlök
    • 2 msk farinsocker
    • sherryvinäger
    • salt och peppar

    Pankofriterad rotselleri

    • 1 liten rotselleri
    • 0.5 dl pankoströbröd
    • 0.5 dl tapiokamjöl eller vetemjöl
    • 1 ägg
    • frityrolja