Hängmörad biff
- Skiva upp köttet i ca 2 cm skivor med fettkappan kvar. Salta och peppra.
- Stek i olja på hög temperatur så att köttet får en fin yta. Tillsätt smör och timjan i pannan och ös köttet och salta och peppra. Baka i ugn till 56 grader innertemperatur (medium) på 90 grader.
- Servera med rivet märgsmör på toppen.
Märgsmör
- Hacka märgbitarna grovt och fräs i en panna med smör tills de fått färg.
- Grovhacka hasselnötter och blanda med smör. Smaksätt med salt och peppar.
- Tillsätt märgen i smörblandning. Smaka av med salt och peppar.
- Lägg smöret i plastfilm och forma en korv. Ställ in i frysen. Förbered gärna märgsmör en dag i förväg så att smöret hinner bli riktigt kallt och går lätt att riva över köttet.
Vinägerkokt lök
Låt lökarna sjuda i vinäger, salt och socker tills de mjuknat.
Rödvinssås
- Fräs skivad rödlök och krossade vitlöksklyftor i olja. Karamellisera med en gnutta socker.
- Häll över rödvin, fond och låt koka ihop några minuter.
Pankofriterad rotselleri
- Koka rotselleristavar i saltat vatten så att de mjuknar. Panera i mjöl, vispad äggvita och pankoströbröd
- Fritera i fritös eller kastrull (180 grader), ca 5 min. Ha ett lock till hands och använd termometer om du friterar i kastrull.
- Låt rinna av på hushållspapper och salta väl.
Ingredienser
Hängmörad biff
- 800 g hängmörad biff
- olja
- smör
- 0.5 kruka timjan
- salt
- peppar
Märgsmör
- 6 bitar märg
- 4 msk smör
- 2 msk rostade hasselnötter
- salt och peppar
Vinägerkokt lök
- 0.5 dl champagnevinäger
- 8 st steklökar/färsklökar
- 1 dl vatten
- 2 msk socker
Rödvinssås
- 4 dl kalvfond
- 1 dl rött vin
- 1 rödlök
- 2 msk farinsocker
- sherryvinäger
- salt och peppar
Pankofriterad rotselleri
- 1 liten rotselleri
- 0.5 dl pankoströbröd
- 0.5 dl tapiokamjöl eller vetemjöl
- 1 ägg
- frityrolja