Karamelliserad rotselleri

    Av Henrik Johansson

    Serveras med blåbär, vinäger Concord8 och hasselnötter från Piemonte. Dryckestips! Kombineras med fördel tillsammans med ett vin med viss sötma men med tydliga toner av torkad gul frukt så som torkad aprikos och sultanrussin och gärna med en viss nötighet. Exempelvis Churchill´s Dry White Port NV.

    1. Rotselleri: Baka hela rotselleri med smör i ugn på 95°C i 48 timmar. Bryt till önskade bitar och värm i karamellen vid servering.
    2. Karamell: Koka en karamell på sockret, deglacera med rotsellerijuicen och grädden. Koka till karamell.
    3. Blåbärsglass: Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Vispa ihop socker och gula, tillsätt blåbärspuré och essensen. Koka upp grädde och mjölk, slå över äggsmeten. Tillbaka i kastrull och sjud under omrörning till 83°C. Ta från värme. Rör för att sänka temperaturen något, tillsätt det urkramade gelatinet och saltet, rör om. Sila i pacojet bunke och frys.
    4. Blåbärscurd: Värm försiktigt puré, vinäger, socker och äggula under omrörning tills den tjocknar. Montera i smöret och smaka av med fleur de sel och kyl ner.
    5. Vid servering: Hacka lite hasselnötter från Piemonte grovt att toppa till-sammans med blåbär och några droppar vinäger concord8.

    Ingredienser

    • hela rotselleri

    Karamell

    • 100 g socker
    • 50 g juice från rotselleribaket
    • 50 g grädde

    Blåbärsglass

    • 2 gelatinblad
    • 125 g socker
    • 100 g äggula
    • 500 g blåbärspuré, Sicoly
    • 8 g blåbärsessence
    • 500 g grädde
    • 500 g mjölk
    • 5 g fleur de sel

    Blåbärscurd

    • 250 g blåbärspuré, Sicoly
    • 20 g Concord8 vinäger
    • 110 g socker
    • 150 g äggula
    • 90 g brynt smör
    • 60 g kallt smör
    • fluer de sel

    Till servering

    • hasselnötter, Piemonte
    • blåbär
    • Concord8 vinäger