Blåbärskräm
- Börja med att lägga cashewnötter och russin i en bunke och häll över vatten så det täcker med några centimeterns marginal. Genom att blötlägga nötter och russin blir de lättare att mixa samt att nötterna blir mer skonsamma mot magen. Efter ca 2 timmar har de svällt klart. Häll av vattnet och mixa dem med de övriga ingredienserna till en slät kräm i en blender (kannmixer) i ca 45 sekunder.
- Ta därefter fram några passande glas. Själv brukar jag använda fina glasburkar med lock men det går även bra med lermuggar eller ett passande fat om man önskar ett mer robust upplägg. Häll försiktigt ned krämen i den valda formen eller glaset och låt stelna några timmar i kylen. Ett tips är att förbereda krämen dagen innan och låta den stå i sin form över natten.
Topping
- Som topping har vi syrliga bär och mandel som fungerar underbart till blåbärskrämen. Ta ut glasen med kräm ur kylen när det är dags för servering. Grovhacka mandel och strö över och placera därefter ut bären.
- Avsluta med en liten myntakvist på toppen för att skapa rättens ”final touch”. Därefter är det bara att låta väl smaka!
Ingredienser
Blåbärskräm
- 3 msk kokosolja
- 2 dl cashewnötter (blötlagda 2 timmar)
- 1 dl russin (blötlagda 2 timmar)
- 20 st myntablad
- 0,5 dl chiafrön
- 3 dl vatten
- 2 dl blåbär
Topping
- 20 st mandlar
- 4 st myntaörtstoppar
- 20 st havtorn eller tranbär med lite lime