Sallad med korianderpesto

    Av Viktor Ingemarsson

    En frisk sallad med mycket koriandersmak. Receptet ger små portioner eftersom jag ofta serverar denna sallad som tillbehör. Passar fantastiskt bra i wraps eller i kombination med rawtacos. Så om du är hungrig eller inte har så mycket tillbehör tycker jag att du skall göra lite extra. Bra att veta: Vitlök innehåller kalcium, svavel, S-allylcysteine, B6- och C-vitamin. Sänker bl.a. kolesterolvärdet i kroppen.

    Pesto

    1. För att göra denna ljuvliga pesto behövs en matberedare. Mixa först koriander, spenat och olja. Lägg därefter ned vitlök. Mixa ytterligare och häll därefter ned melon- och pumpakärnorna. Mixa tills önskad konsistens. Häll över peston i en burk och täck överdelen med lite olja mot slutet så håller den längre.
    2. Vill man dryga ut peston eller göra den lösare är det bara att tillsätta mer olja. Peston som sådan står sig väl i kylen och får mer smak med tiden.

    Sallad

    1. Finhacka broccoli och fänkål, eller hyvla dem på en mandolin, och lägg i bunke. Kärna ut gurkan genom att dela den på längden och därefter dra ut kärninnehållet med sked. Skär gurkan i ca 0, 5 tjocka skivor. Dela tomaterna i fyra lika delar och skär fina strimlor av löken och lägg i bunken tillsammans med övriga grönsaker.
    2. Nu är alla delar klara för att blandas. Ringla önskad mängd pesto över salladen och blanda runt ordentligt. Strö över salt, blanda runt ytterligare en gång och smaka av. Dekorera gärna med några örter och ätbara blommor.

    Ingredienser

    Pesto

    • 1 knippe koriander
    • 70 g spenat
    • 0,5 st solo vitlök
    • 1 dl skalade melonkärnor eller pumpakärnor
    • 1 dl pumpakärnor
    • 1,5 dl rapsolja (beror på hur lös pesto du vill ha)

    Sallad

    • 2 st broccoli
    • 1 st fänkål
    • 1 st gurka
    • 250 g tomat
    • 1 liten rödlök
    • 1 msk flingsalt