Bondgryta på frasig gårdsanka med inkokt morot och bönor från Gotland

    Av Daniel Räms

    Detta är en av mina bästa inskickade tävlingsbidrag, och en rätt som tog mig till min tredje final på raken (2012). Här hade jag “alla rätt”; en tanke med rätten som höll, en fantastisk bild, en presentation som imponerade på juryn och hundratals timmar träning i ryggen. För att du ska få ett fantastiskt resultat och inte behöva lägga veckor av träning för att kunna laga rätten på tid har jag förenklat receptet en del. Men det enkla är ofta det bästa. Använd gärna en tryckkokare så är det klart på 40 minuter. Om du vill kan du förbereda allt dagen före och bara ge ankan stekyta i ugn precis innan servering. Daniel tipsar: Har du ingen tryckkokare kan du använda en vanlig kastrull men tillagningstiden ökar till ca 1,5 h.

    1. Lägg ankfond, skrov, anklår, lök, morot, timjan, salciccia, selleri, vita bönor, salt och peppar i en tryckkokare.
    2. Efter 15 minuter lägg i kålen och låt koka ytterligare 15 minuter.
    3. När köttet släpper från benen, lyft ur anklåren och lägg i en ugnsfast form. Ställ in i ugn på 250 grader, övervärme, så att skinnet blir knaprigt.
    4. Sila av såsen i en kastrull, spara grönsakerna. Tillsätt sherryvinäger och några msk bönor från grytan. Låt sjuda någon minut, mixa slätt i en kannmixer och smaka av.
    5. Skär grönsaker och korv i mindre bitar och lägg ned i den mixade såsen tillsammans med bönor och kål. Koka upp så att grönsakerna är genomvarma.
    6. Servera gärna med vitt bröd.

    Ingredienser

    Bondgryta (cassolet)

    • 4 anklår
    • 2 dl små vita bönor
    • 4 st salciccia korv
    • 2 gula lökar
    • 1 vitlök
    • 8 morötter av olika färg
    • 0.5 rotselleri
    • 0.5 kruka timjan
    • 4 dl ankfond (el vatten)
    • Sherryvinäger efter smak
    • 1 spetskålshuvud
    • Vitt bröd