Kryddsill ”five spice”

    Av Werners Gourmetservice

    En lite sötare och rejält kryddig sill. Namnet till trots många fler kryddor än 5. Massor av smaker som för svensken för tankarna till julen. Dekorativ med alla sina kryddor.

    1. Koka upp lag med five spice mix och salt och låt därefter dra i ca 10 min.
    2. Sila lagen 2 ggr i finmaskig sil eller genom silduk.
    3. Blanda varm lag med övriga kryddor och låt svalna.
    4. Skölj sillfiléerna, skär dem i fina bitar och lägg i lagen tillsammans med skivad lök.
    5. Låt dra i 1 – 2 dygn innan servering.

    Ingredienser

    • 1 pkt inläggningssill

    Lag

    • 3 dl 1-2-2 lag (ättika-socker-vatten)
    • 1 tsk five spice kryddblandning
    • 0,5 tsk salt
    • 2 st stjärnanis
    • 1 st lagerblad
    • 0,5 tsk fänkålsfrön
    • 15 korn sichuanpeppar, rostade i torr panna
    • 5 st kryddnejlika
    • 2 st muskotblomma
    • 20 korn kampotpeppar
    • 0,5 tsk korianderfrön
    • 1 bit kanelstång

    1 st lök