Brownie med saltrostad mandel
- Rosta mandel med lite vatten och salt i ugn 150 grader ca 15-20 min, håll koll så de inte bränns.
- Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i en fyrkantig form, ca 20×30 cm.
- Hacka nötterna. Smält smöret och rör ner kakao.
- Rör ihop ägg och socker i en bunke. Vänd ner kakaoblandningen, salt, vaniljpulver, mandel och mjölet blandat med bakpulver.
- Bred ut smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen 20-25 min.
- Låt svalna och skär kakan i valrfri form. Förvara i kyl.
Dulceymousse
- Koka upp mjölk med glykos och invertsocker eller honung.
- Lägg chokladen i en bunke och häll den varma vätskan över chokladen i tre omgångar. Blanda med slickepott.
- Stavmixa smeten 2 minuter när all varm vätska har kommit i.
- Häll i vispgrädden kall i smeten och stavmixa två minuter till. Ställ in i kyl och låt stelna
- Sedan är det bara att vispa upp för en fluffig konsistens. OBS! Var försiktig med vispandet så att du inte övervispar den, då blir den grynig som en skuren grädde.
- Fyll eventuell silkonform och frys in. Vi har använt en hjärtformad form till detta recept.
Rostad vit choklad
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Hacka chokladen fint och lägg ut på plåt med bakplåtspapper.
- Rosta i ugnen ca 10 min, håll koll så det inte bränns. Chokladen ska bli gyllene.
- Låt chokladen svalna och hacka, smula eller mortla det till ett strössel.
Montering
- Ploppa försiktigt ut den frysta moussen och lägg på tallrik.
- Dela hallon och dekorera runt moussen.
- Skär brownien i kuber och lägg upp intill moussen. Pudra på florsocker.
- Lägg på rostad vit choklad och dekorera med mer hallon och citronmeliss.
Ingredienser
Brownie med saltrostad mandel
- 100 g saltrostad mandel
- 250 g smör
- 2 dl kakao, Valrhona
- 4 ägg
- 4,5 dl socker
- 0,5 tsk salt
- 0,5 tsk vaniljpulver (alt. 1 tsk vaniljsocker)
- 3 dl vetemjöl
- 0,5 tsk bakpulver
Dulceymousse
- 150 g mjölk
- 12 g glykos
- 12 g invertsocker eller flytande honung
- 150 g Dulcey 35%, Valrhona
- 325 g vispgrädde
Rostad vit choklad
- 150 g Ivoire 35%, Valrhona
Montering
- Färska hallon
- Florsocker
- Citronmeliss