Tortelloni med valnötssås

    Av Alexandra Zazzi

    Typisk rätt från norra Italien och området runt Genova. På de låga kullarna som kantar hela den liguriska kusten växer massor av olika slags nötträd. Många av de traditionella recepten från denna region innehåller nötter; rostade pinjenötter, syltade kastanjer, krossade hasselnötter och inte minst valnötter. Nötterna används i både desserter och huvudrätter på alla upptänkliga sätt och vis. Denna sås är inte bara härligt krämig och vansinnigt god när den kröner en pasta. Njut som den är på spröda kex med ett glas torr spumante. Zazzis tips: När du gör färsk pastadeg kommer du troligtvis få en del över. Det är svårt att göra mindre än mängden som står för 4 personer. Lägg degen väl packad i plast och frys in, den går utmärkt att ta fram och tina.

    Pastadeg Tortellini

    1. Lägg durumvetet i matberedaren med degkroktillsats. Knäck i 2 av äggen och låt maskinen arbeta i 8-10 minuter. (det kommer att bli som ett pulver). Knäck i sista äggen och häll i olivoljan. Nyp och känn på degen, den skall vara fast som häftmassa. Tillsätt ev. vatten om den känns för torr. Arbeta degen någon minut för hand och gör en boll. Slå in i plastfolie. Låt vila minst 1 timma.
    2. Kavla ut degen i maskinen flera gånger på den bredaste valsen. Det är ett sätt att arbeta ihop degen ytterligare. Vik ihop pastan varje gång du arbetar den igenom maskinen.
    3. Minska avståndet mellan valsarna under tiden du arbetar tills du fått den tjocklek som passar din pasta oftast till näst smalaste valsen, lite beroende på degen.
    4. Skär ut kvadrater efter den storlek av tortelloni du önskar, lägg en klick fyllning i mitten, Spraya över vatten vik ihop på diagonalen och nyp samman snibbarna.
    5. Koka pastaknytena i lättsaltat vatten i 6-8 minuter beroende på pastans tjocklek. Lägg såsen på den nykokta pastan, servera genast och njut med färskriven parmesan och svartpeppar.

    Fyllning tortelloni

    1. Tag färsk spenat och förväll snabbt, den frysta är i allmänhet redan klar att använda och du kan bara låta den rinna av i ett durkslag.
    2. Täck botten av en kastrull med olivolja och lägg i en klick smör samt skivad vitlök. Låt vitlöken svettas en stund och lägg i spenaten Fräs ihop 10 minuter och rör om under tiden tills all vätska försvunnit, krydda med muskotnöt, salt och peppar. Låt svalna 15 minuter.
    3. Hacka spenaten med kniv till fina bitar och blanda ihop med osten, salta och peppra vid behov. (Man kan även köra ihop det hela i matberedaren, tänk bara på att inte köra för länge så att man tappar den fina spänsten i spenatbitarna), lägg i spritspåse.

    Valnötssås

    1. Blötlägg brödet i mjölken, kör sedan samman alla ingredienserna till en kräm i matberedaren. Tillsätt mer olivolja och mjölk om såsen blir för stabbig.
    2. ”Värm upp” såsen och gör den slät genom att röra ned med lite kokande pastavatten. Använd gärna en kastrull på spisen, men var uppmärksam på att inte låta nötsåsen koka eller värmas upp för länge.

    Ingredienser

    Pastadeg Tortelloni

    • 3 ägg
    • 5 dl durumvete
    • 1,5 msk mild olivolja
    • vatten efter behov

    Fyllning tortelloni

    • 200 g ricotta
    • 1 dl färsk riven parmesanost
    • 1 kg färsk bladspenat eller
    • 300 g fryst bladspenat
    • 2 klyftor vitlök
    • 1,5 krm muskotnöt
    • salt och peppar
    • olivolja och smör för stekning

    Valnötssås

    • 100 g skalade valnötter
    • 1 dl riven parmesan
    • 0,8 dl mjölk
    • 2 skivor vitt bröd utan kant (helst några dagar gammalt)
    • 1,5 klyfta vitlök
    • 0,75 dl mild ligurisk olivolja
    • salt och peppar