Burnt Basque Cheesecake med yuzu

    Av Matlagerskan

    Denna underbart krämiga skapelse som poppar ut i alla flöden just nu. Här är en variant som blir otroligt pigg av yuzu. Den lite kärva citrustonen lirar så fint med den lena, mäktiga och vaniljstinna cheesecaken! Servera som fika eller dessert.

    1. Sätt ugnen på 230 grader (varmluft).
    2. Rör ihop färskosten med socker och vanilj, yuzu och salt i en skål eller köksassistent. Sockret ska lösa sig helt.
    3. Rör ner ett ägg i taget till en jämn smet.
    4. Blanda ut mjölet med lite av grädden, rör ner i smeten ihop med resten av grädden.
    5. Skrynkla ihop ett bakplåtspapper så att det blir lätt att forma, tryck sedan ut det i en rund springform med 16 cm i diameter. Det gör inget att pappret sticker upp ovanför formens kant.
    6. Häll över smeten i formen och grädda i ca 30 min. Ovansidan ska bli mycket mörk och om du har en ugn som gräddar ojämnt kan kakan behöva snurras någon gång.
    7. Motten ska fortfarande vara dallrig när kakan tas ut.
    8. Låt cheesecaken vila några timmar innan servering. Bäst blir den av att bakas dagen innan och förvaras svalt.
    9. Servera med färska bär eller bra precis som den är!

    Lycka till!

    Ingredienser

    • 450 g färskost
    • 1,5 dl socker
    • 3 ägg
    • 3 msk yuzu
    • 2,5 msk vetemjöl
    • 1 urskrapad vaniljstång
    • 2,5 dl grädde
    • 0,5 tsk salt