Carpaccio med körvelemulsion och tryffel

    Av Sebastian Larsson

    1. Körvelemulsion

      Mixa körvel med 1/3 av oljan tills den blir helt grön. Vispa äggula och slå sedan på körvelolja samt resterande olja under omrörning i en tunnstråle för att inte emulsionen ska spricka. Smaksätt med salt och smaka av.

    2. Picklad ostronskivling

      Kocka upp vatten, socker och vitvinsvinäger så att sockret löser ut sig. Rensa svampen och skär ner i grövre bitar. Slå över lagen och kyl ner.

    3. Ryggbiff

      Putsa bort eventuella senor och kappa. blanda salt och socker och rubba in. Låt dra någon timme. Sota sedan hårt i väldigt varm panna. Kyl sedan ner. Dra in köttbiten i plasfolie för att få  önskad form och frys in. Skiva sedan fryst på skärmaskin så tunt som möjligt.

    4. Tryffelvinägrett

      Hacka Schalottenlöken fint och stek försiktigt i olja tills den är helt genomstekt, kyl sedan ned. Blanda alla ingredienser och kyl ner.

    5. Brynt smör snö

      Bryn smöret , Blanda sedan ner maltosec och salt medans du vispar.

    6. Krutonger

      Tärna bröd och stek i stekpanna i smör tills brödet blir gyllenbrunt och krispigt.

    7. Örtsallad

      Rensa och skölj sallad och örter. Plocka ner i lagom stora bitar.

    8. Servering Dra ut Körvelemulsion i botten på tallriken. Blanda sedan örtsallad, picklad ostronskivling och krutonger med tryffelvinägretten och lägg en handfull över emulsionen. Lägg sedan carpaccion över salladen och toppa med brynt smörsnö.

    Ingredienser

    Körvelemulsion

    • 10 g körvel
    • 100 g rapsolja
    • 10 g äggula
    • 3 g salt

    Picklad ostronskivling

    • 60 g vatten
    • 40 g socker
    • 20 g vitvinsvinäger
    • 32 g ostronskivling

    Carpaccio på biff

    • 200 g putsad ryggbiff
    • 3 g salt
    • 1 g socker

    Tryffelvinägrett

    • 10 g vit tryffelolja
    • 3 g schalottenlök
    • 4 g tryffel Himalaya brisure
    • 1 g salt
    • 0,5 g ättika
    • 0,5 g socker
    • 0,5 g finmalen svartpeppar

    Bryntsmör snö

    • 20 brynt smör
    • 10 Maltosec Sosa
    • 0,3 salt

    Krutonger

    • 40 g brödtärningar
    • 8 g smör
    • 1 g salt

    Örtsallad

    • 4 g frissésallad
    • 4 g vattenkrasse
    • 4 g mangold röd, småblad