- Starta med fyllningen. Blanda ihop smör, florsocker och vaniljkärnorna från vaniljstången till fyllningen i en skål. Klicka ut ca 30 små högar på en tallrik och ställ den i frys ca 1 timme.
- Mortla saffran och strösocker. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt saffran, strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
- Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar och lägg dem i de fina bullformarna.
- Ta ut smörklickarna ur frysen och tryck ner en bit i varje bulle. Låt bullarna jäsa i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 min. Låt dem svalna på ett galler.
- Pudra florsocker över de nygräddade bullarna.
Ingredienser
Fyllning
- 150 g smör, rumsvarmt
- 1 ½ dl florsocker
- 1 st vaniljstång
Deg
- ½-1 g saffran + 1 tsk strösocker
- 50 g jäst
- 3 dl mjölk, fingervarm
- 1 ½ dl strösocker
- ½ tsk kardemummakärnor, mortlade
- 1 krm salt
- 3 ägg
- 225 g smör, rumsvarmt
- 12–14 dl vetemjöl
Dekor
- 1 ägg
- florsocker