Lussebullar med vaniljsmörcrème

    Av Werners Gourmetservice

    Ta lussebaket till nya höjder! Klassiska lussebullar fyllda med vaniljsmörcrème av Bourbonvanilj blir något alldeles extra.

    1. Starta med fyllningen. Blanda ihop smör, florsocker och vaniljkärnorna från vaniljstången till fyllningen i en skål. Klicka ut ca 30 små högar på en tallrik och ställ den i frys ca 1 timme.
    2. Mortla saffran och strösocker. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt saffran, strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
    3. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar och lägg dem i de fina bullformarna.
    4. Ta ut smörklickarna ur frysen och tryck ner en bit i varje bulle. Låt bullarna jäsa i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.
    5. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 min. Låt dem svalna på ett galler.
    6. Pudra florsocker över de nygräddade bullarna.

    Ingredienser

    Fyllning

    • 150 g smör, rumsvarmt
    • 1 ½ dl florsocker
    • 1 st vaniljstång

    Deg

    • ½-1 g saffran + 1 tsk strösocker
    • 50 g jäst
    • 3 dl mjölk, fingervarm
    • 1 ½ dl strösocker
    • ½ tsk kardemummakärnor, mortlade
    • 1 krm salt
    • 3 ägg
    • 225 g smör, rumsvarmt
    • 12–14 dl vetemjöl

    Dekor

    • 1 ägg
    • florsocker