- För att göra denna rätt behöver vi en blender/kannmixer och helst också en kryddkvarn.
- Använd gärna hela kryddor och mal själv till pulver, detta gör att smaken blir starkare och kommer mer till sin rätt. Men glöm i så fall inte att sila kryddorna genom en finmaskig sil efteråt så att inga stora kryddkorn finns med i blandningarna ni gör. Självklart går det bra att använda färdigmalda kryddor också.
- Då vår gröt kommer ha mandelmjölk som bas inleder vi med att göra den. Mixa samman mandel och vatten i en blender. Sila av drycken genom en finmaskig sil eller en silduk.
- Mixa därefter samman mandelmjölk med kryddor, agave, ingefära, banan, rumstempererad kokosolja och hälften av chiafröna på högsta hastighet i ca 30 sekunder.
- Häll ned allt i en form eller en bunke och tillsätt resterande chiafrön och rör om. Ställ in i kylen och låt stå i 2 timmar.
- Gröten är nu klar för att ätas. Tag fram robusta glasburkar eller ett par djupa skålar och fördela gröten i dessa. Skär upp jordgubbar, melonbitar och häll över tillsammans med hampafrön och solroskärnor. Om du vill kan du dekorera med fina ätbara blommor på toppen.
- Gröten går utmärkt att förbereda och göra kvällen innan frukosten nalkas.
Ingredienser
Gröt
- 1 msk agavesirap eller honung
- 0,5 msk kardemumma
- 0,5 tsk svartpepparkorn
- 4 st nejlikor
- 1 dl chiafrön
- 1 msk ingefära
- 1 dl banan
- 0,5 dl kokosolja (tempererad till flytande)
Mandelmjölk
- 2 dl mandel
- 7 dl vatten
Topping
- 2 dl honungsmelon
- 2 dl jordgubbar
- 2 msk hampafrön
- 2 msk solroskärnor