Chai- och chiafrögröt

    Av Viktor Ingemarsson

    Jag är personligen väldigt förtjust i indiska och asiatiska smaker. Under mina resor har jag fått mycket inspiration och möjlighet att utveckla mitt eget smakbibliotek. Det här receptet är en egen tolkning av Masala chai, ett mjölkte med marsalakryddor jag brukade dricka på mornarna i Indien. En gröt med denna typ av smaksättning kände jag inte kunde gå fel, testade och nu är det en personlig favorit att börja morgonen med. Bra att veta: Mandel innehåller essentiella fettsyror, järn, magnesium, kalium, zink, växtsteroler, protein, fibrer, B och E-vitamin.

    1. För att göra denna rätt behöver vi en blender/kannmixer och helst också en kryddkvarn.
    2. Använd gärna hela kryddor och mal själv till pulver, detta gör att smaken blir starkare och kommer mer till sin rätt. Men glöm i så fall inte att sila kryddorna genom en finmaskig sil efteråt så att inga stora kryddkorn finns med i blandningarna ni gör. Självklart går det bra att använda färdigmalda kryddor också.
    3. Då vår gröt kommer ha mandelmjölk som bas inleder vi med att göra den. Mixa samman mandel och vatten i en blender. Sila av drycken genom en finmaskig sil eller en silduk.
    4. Mixa därefter samman mandelmjölk med kryddor, agave, ingefära, banan, rumstempererad kokosolja och hälften av chiafröna på högsta hastighet i ca 30 sekunder.
    5. Häll ned allt i en form eller en bunke och tillsätt resterande chiafrön och rör om. Ställ in i kylen och låt stå i 2 timmar.
    6. Gröten är nu klar för att ätas. Tag fram robusta glasburkar eller ett par djupa skålar och fördela gröten i dessa. Skär upp jordgubbar, melonbitar och häll över tillsammans med hampafrön och solroskärnor. Om du vill kan du dekorera med fina ätbara blommor på toppen.
    7. Gröten går utmärkt att förbereda och göra kvällen innan frukosten nalkas.

    Ingredienser

    Gröt

    • 1 msk agavesirap eller honung
    • 0,5 msk kardemumma
    • 0,5 tsk svartpepparkorn
    • 4 st nejlikor
    • 1 dl chiafrön
    • 1 msk ingefära
    • 1 dl banan
    • 0,5 dl kokosolja (tempererad till flytande)

    Mandelmjölk

    • 2 dl mandel
    • 7 dl vatten

    Topping

    • 2 dl honungsmelon
    • 2 dl jordgubbar
    • 2 msk hampafrön
    • 2 msk solroskärnor