- Sponge: Blanda alla ingredienser i en mixerkanna och mixa slätt. Fyll upp i sifon och ladda med 4 patroner, låt stå över natten. Ta en pappmugg och klipp hål runt om i botten. Spraya med fettspray och fyll behållaren 1/3 och kör i mikron 25 sekunder på full effekt. Vänd upp och ner på en plåt och låt vila. Bryt önskade bitar.
- Maräng: Vispa till en fluffig maräng och bred ut på silipatmatta. Torka i ugnen 1 tim. på 90°C torrluft.
- Glass: Blötlägg gelatinet. Blanda ihop vaniljen, mjölken, grädden och glykosen. Vispa ihop äggulorna och sockret fluffigt, koka upp gräddblandningen. Vispa ner gräddblandningen i äggblandningen. Häll tillbaka i kastrullen och sjud sakta upp under omrörning till 85°C. Tillsätt gelatinet och sila smeten genom en chinoise. Mixa ner lakritspastan och svarta färgen. Kyl ner smeten och kör sedan i glassmaskin.
Ingredienser
Lakritssponge
- 120 g äggula
- 180 g äggvita
- 145 g strösocker
- 175 g vetemjöl
- 20 g lakritsarom, Sosa
- 2-5 msk svart färg, Sosa
Maräng
- 1 dl äggvita
- 2 dl strösocker
Lakritsglass
- 500 g grädde
- 500 g mjölk
- 240 g socker
- 1 st vaniljstång Bourbon
- 240 g äggula
- 5 g flingsalt
- 50 g glykos, Sosa
- 2 st gelatinblad, Sosa
- 40 g lakritspasta, Sosa
- 1-2 msk svart färg, Sosa