Cheesecake på saftig mandelbotten med campariorange

    Av Daniel Roos

    En cheesecake som passar lika bra efter maten som eftermiddagsfika. Camparin ger en lite vuxnare smak som jag tycker passar väldigt bra. Dessutom går en cheesecake enkelt att förbereda helt dagen före, bekvämt. Mängderna i receptet för mandelkaka är troligtvis mer än vad du behöver för receptet. Att göra små mängder är knappast möjligt eftersom maskinen behöver en viss mängd att jobba med. Gör minst deg för 10 personer. Daniel tipsar: Dekorera med apelsinfiléer istället för/tillsammans med de kanderade mandlarna.

    Saftig Mandelkaka

    1. Värm mandelmassan försiktigt i mikrovågsugnen så den är runt 60 grader. Blanda mandelmassan i en matberedare tillsammans med smöret, tillsätt äggen väldigt försiktigt. Tillsätt mjöl och bakpulver.
    2. Baka smeten på en bakmatta i ugnen, ca 3 mm tjockt lager. Baka på 160 grader i ca 12-15 min, den skall vara gyllenbrun och inte kladdig. Det kan gå fort i slutet när kakan är så tunn så håll uppsikt. Kontrollera med en sticka så att kakan inte är kladdig i mitten, stickan skall vara ren när man drar upp den.

     

    Cheesecake

    1. Blötlägg gelatinblad. Smält den vita chokladen så den är riktigt varm. Blanda Philadelphia med strösocker i en matberedare, tillsätt försiktigt äggen.
    2. Smält gelatinet i en kastrull och vänd ner i smeten tillsammans med rivet apelsinskal. Vispa snabbt i den varma chokladen. Avsluta med att vända ned lättvispad grädde med en slickepott. Häll smeten ovanpå mandelbottnen och ställ i frysen så att den stelnar.

    Campari-orange gelé

    Blötlägg gelatinblad. Blanda färskpressad apelsinjuice med Campari och koka upp snabbt. Tillsätt gelatin och kyl ner vätskan innan du häller den över den frusna cheescaken. Är gelen varm kommer cheesecaken att smälta.

     

    Kanderad mandel

    Koka socker och vatten till 120 grader. Ta kastrullen från plattan och tillsätt mandel under konstant omrörning tills allt blir vitt och frostigt. Häll mandlarna på ett smörpapper och låt svalna.

     

    Servering

    Dekorera cheesecaken med kanderad mandel och ev färska bär och apelsinfiléer.

     

    Ingredienser

    Saftig Mandelkaka

    • 160 g mandelmassa
    • 150 g ägg
    • 50 g mjukt smör
    • 30 g mjöl
    • 2 g bakpulver

    Cheesecake

    • 250 g Philadelphia
    • 90 g strösocker
    • 1 apelsin (skalet)
    • 3 ägg
    • 250 g Vit choklad, VALRHONA Ivoire 35%
    • 1.75 st gelatinblad
    • 185 g vispgrädde

    Campari-orange gelé

    • 185 g färskpressad apelsinjuice
    • 65 g campari
    • 4 gelatinblad

    Kanderad mandel

    • 100 g socker
    • 25 g vatten
    • 100 g mandel

    Serveringsförslag

    • 1 st apelsin (filéerna)
    • färska bär