Choklad/hallonbakelse

    Av Sanna Lithberg

    1. Botten: kastrull. Blanda ägg och socker i en bunke, tillsätt det smälta smöret och chokladen. Tillsätt salt och mjöl och rör om till den är slät. Stryk ut smeten ca 0,5 cm tunt på ett bakplåtspapper. Baka av ca 3-4 minuter i 200°C.
    2. Mousse: Börja med att blötlägga gelatinet i kallt vatten. Värm upp hälften av purén i en kastrull tillsammans med skrapet från en vaniljstång. När den är varm ha i gelatinet. Kyl ned med resterande puré. Gör italiensk maräng på äggvitan och strösockret. Börja med att vispa äggvitan fluffigt, koka strösocker och vatten till 121°C och häll det över den uppvispade äggvitan. Låt marängen gå kall. Under tiden vispa grädden lätt. Vänd ner marängen i puréblandningen och avsluta med att ha i grädden.

    Ingredienser

    Chokladbotten

    • 125 g smör
    • 125 g Manjari 64%, Valrhona
    • 85 g strösocker
    • 2 st ägg
    • 2 g salt
    • 90 g vetemjöl

    Hallonmousse

    • 200 g hallonpuré, Sicoly
    • 20 g citronsaft
    • 200 g socker
    • 100 g äggvita
    • 50 g vatten
    • 300 g grädde
    • 1 st vaniljstång
    • 2,5 st gelatinblad, Sosa