Choklad- och chiagröt

    Av Viktor Ingemarsson

    Den här frukosträtten är proteinrik och enkel att förbereda. Den passar även utmärkt att göra när man är ute i vildmarken. Detta om man tar med sig en bytta med en torr mix av chokladgröten och därefter tillsätter vatten innan man går och lägger sig på sin skogsbädd. Således har man skapat en näringsrik frukost när skogen kallar på nya dagsäventyr. Bra att veta: Citron innehåller som många andra citrusfrukter gott om C-vitamin och är bra för blodkärlen. Citroner innehåller även folsyra, limonen, fibrer och kalium.

    Gröt

    1. Börja med att mixa alla ingredienser förutom chiafrön i en blender (kannmixer). Häll chokladvätskan i en bunke och blanda även ned chiafrö. Låt svälla i kyl ca 1 timma.
    2. Blanda därefter runt smeten så att chiafröerna sväller jämt och låt den sedan stå ytterligare 2 – 3 timmar till i kylen.

    Topping

    1. Använd helst färsk äppeljuice från en centrifug för toppingen, det går dock även bra med köpt juice. Häll vätskan i en liten behållare och pressa ned några cl citronjuice för att öka syrahalten. Blanda därefter ned chiafrön.
    2. Ställ äpple- och chiafröblandningen i kylen ca 1 timme och rör om. Låt sedan stå i kylen ytterligare 2 timmar.

    Servering

    1. Nu är chiagröten klar för att avnjutas. Servera i en liten skål med äpplesaftstopping, torkade äpplen och gojibär. Gröten passar utmärkt till frukost.
    2. Ett tips är att förbereda den kvällen innan och låta magin få göra sitt jobb över natten. I kylskåp står sig gröten 2-3 dagar.

    Ingredienser

    Gröt

    • 2 msk agave (el honung)
    • 0,75 msk kakaopulver
    • 1,5 msk lucumapulver
    • 1 dl chokladbönor (nibs)
    • 1 dl chiafrön
    • 4,5 dl vatten

    Topping

    • 2 msk chiafrön
    • 2 msk citronsaft
    • 2 dl äppelråsaft

    Dekoration

    • tärnade äpplen
    • russin