Chokladcrème brûlée

    Av Per Bäckström

    ”Min absoluta favoritdessert – kraftig chokladsmak, krämighet och ett härligt krispigt karamelltäcke.”   Dryckestips! Kombineras med fördel tillsammans med ett sött vin med inslag av syrliga röda och svarta bär för att möta den syrliga Manjari-chokladen. Exempelvis Churchill´s Vintage Port 2011.

    1. Sätt ugnen på 100 grader. Dela och skrapa ur vaniljstången, koka upp med grädde och mjölk. Vispa ihop äggula och socker. Sila uppkoket över den uppvispade äggulan, häll tillbaka i kastrullen och värm till 83°C eller första bubblan. OBS! Viktigt att vispa hela tiden annars kan äggulan brännas. Sila smeten över chokladen, rör slät och fyll formar som sätts in i ugnen direkt. Brûléerna är klara när de ”stannat”, fått fast konsistens.
    2. Låt svalna i rumstemperatur, ställ sedan i kyl att bli riktigt kalla. Precis före servering täcks ytan med råsocker och karamelliseras med en liten gasbrännare. Garnera med färska bär.

    Ingredienser

    • 7 brûléeformar
    • gasbrännare

    • 1 vaniljstång, Tahiti
    • 250 g grädde
    • 250 g mjölk 3%
    • 60 g äggulor
    • 50 g strösocker
    • 185 g Manjari 64%, Valrhona

    • råsocker
    • färska bär till garnering