1. Hacka chokladen.
2. Smält smöret på låg värme i en kastrull. Skär ett snitt längs vaniljstången och skrapa ner fröna i kastrullen. Tillsätt grädde, socker, sirap, choklad och salt. Rör om.
3. Koka smeten på medelvärme i cirka 30 min tills den börjar tjockna och fortsätt sedan tills den har en temperatur på 134 grader, eller gör ett kulprov.Rör om då och då.
4. Klä en form som är cirka20 x 20 cm med bakplåtspapper. Häll kolasmeten i formen och strö över kakaobönorna. Låt kolan stå i rumstemperatur i minst 6 timmar för att stelna.
Ingredienser
- 100 g Valrhona Guanaja 70%
- 100 g smör
- 1 st vaniljstång
- 2 dl vispgrädde
- 3 dl strösocker
- 1 dl brödsirap eller mörk sirap
- en nypa salt
- 1/3 dl krossade kakaobönor