-
Filé
Stycka fisken i 4 st 150 g bitar, pensla med olja och krydda med salt och peppar. Grilla på en väldigt varm grill så den får mycket färg på båda sidorna, lägg vid sidan och låt vila upp till en kärntemp på 38-40°C. Vid servering tranchera upp varje bit i ca 4-5 skivor.
-
Sallad
Dela salladen i 4 klyftor pensla med olja och grilla den på alla sidor tills den får fin färg och så den börjar bli mjuk. Lyft den åt sidan och skär bort roten och dela ner den i mindre bitar och blanda med finhackad vitlök och finhackad jalapeño, mer salt och peppar om det behövs.
-
Lök
Skiva silverlöken i ringar tunt på mandolin, koka upp citronjuice, socker och vatten i en kastrull och lägg i löken. Låt stå och dra tills löken mjuknar.
-
Smör
Rök 100 g smör i en stålkopp i en abu rök eller en kastrull tills smöret har smält och tagit röksmak. Låt svalna och stelna. Vispa ihop med det ”orökta” smöret. Vänd ner löjrommen och smaka av med citronjuice, salt och svartpeppar.
-
Veloute
Dela och hacka löken, fräs tillsammans med musslorna i en kastrull utan att få färg. Tillsätt det vita vinet och grädden och koka upp kraftigt, dra åt sidan och låt stå och dra i 30-60 minuter sila den genom en finmaskig sil och reducera den till en kraftig smak ca 2 dl. Vid servering mixa upp med stavmixer smaka av med salt.
-
Olja
Mixa allt på hög hastighet i en blender i ca 10 minuter så oljan blir varm och släpper den gröna färgen Häng i ett kaffefilter och låt stå och droppa igenom.
Ingredienser
Kolgrillad Clarias filé
- 600 g clarias filé
- salt
- svartpeppar
- olja
Grillad isbergssallad
- 1 st isbergssallads huvud
- 1 st vitlöks klyfta
- 1 st jalapeño
- olja
- salt
- svartpeppar
Citron picklad silverlök
- 1 st skalade silverlökar
- 0,5 dl citronjuice
- 0,5 dl socker
- 0,5 dl vatten
Rökt löjromssmör
- 100 g osaltat smör
- 100 g löjrom
- 25 g osaltat smör
- 0,5 st citron
- salt
- svartpeppar
- 1 dl rökspån
Mussel veloute
- 1 schalottenlök
- 2 vitlöksklyftor
- olja
- ca 12 st färska blåmusslor
- 1 dl vitt vin
- 3 dl grädde
Dillolja
- 50 g dill
- 25 g spenat
- 1,5 dl rapsolja
- salt