Helstekt kyckling med ljummen puylinssallad, grillade grönsaker och citronmajonnäs

    Av Werners Gourmetservice

    Puylinser passar väldigt bra till ljummen sallad då de håller ihop vid kokning och ger en god smak. Dryckestips: Exempelvis Mâcon Village, Jean-Marie Guffens / Verget. Vinet har en frisk och elegant nos med inslag av rosa grape, vita blommor och stenfrukt. Smaken är frisk med toner av citrus, fin mineralkryddighet samt subtila honungtoner. Ett vinöst spänsigt vin som väl uppvisar vad regionen Mâcon i Bourgogne erbjuder.

    Sätt ugnen på 200°C. Skölj ur kycklingen med kallt vatten. Pressa citron på och i kycklingen, massera in kryddblandningenoch lägg  några timjanskvistar i kycklingen. Bind upp med bindgarn.
    Sätt in kycklingen på ett galler med en dropp-plåt under. häll lite vatten på plåten.  Sänk värmen till 175 grader och stek ca 45 minuter, ös kycklingen några gånger med vattnet från plåten. Kontrollera med en sticka i låret att köttsaften är genomskinlig. Ta ut och låt svalna, servera nystekt med puylinssallad och citronmajonnäs.

    Ingredienser

    Grillad kyckling

    • En färsk kyckling
    • Saften från en citron
    • 2 msk BBQ krydda (råsocker, rökt paprika pulver, paprika pulver, salt, röd kampotpeppar, chili espelette, sellerisalt, lökpulver)
    • en bunt färsk timjan

    Ljummen puylinssallad

    • 150 g Le puylinser, blötlagda
    • 3 dl hönsbuljong
    • 2 röd och gul paprika
    • 2 fänkål
    • 200 g röda och gula cocktailtomater
    • 100 g sallad
    • en citron grillad