Spishalstrade pilgrimsmusslor med ramslökscrème, inlagda gröna jordgubbar och buskkrasse

    Av Håkan Carlsson

    Dryckestips! Kombineras med fördel med en Champagne i frisk och smakrik stil. Exempelvis Charles Heidsieck Brut Réserve.

    1. Blanchera svartkål och ramslök och kyl ner i isvatten, sila och krama ur vattnet. Mixa i thermomixer med rapsolja och druvkärnsolja tills helt slät och mixad. Sila genom finmaskig sil. Mixa den kokta potatisen, potatisvattnet, hälften av ramslöksoljan, salt, grädde  i thermomixer 50°C helt slät.
    2. Fyll crèmen i sifon och ladda med två patroner, håll varm i vattenbad på 50°C. Blanda resterande ramslöksoljan med flädervinäger och salt. Dela på jordgubbarna och marinera i ramslöksvinägretten i 10 minuter. Stek pilgrimsmusslorna i het panna med lite olja ca 2 min. Salta, vänd på dem och salta igen. Låt dem rinna av på en handduk .
    3. Servering: Lägg lite av vinägretten från  jordgubbarna i mitten av tallriken, spritsa ramslökscrèmen från sifonen i mitten av vinägretten, lägg jordgubbarna i mitten på crèmen, arrangera pilgrimsmusslorna runt om och sist blommor och buskkrasse. Smaklig spis!

    Ingredienser

    • 8 st pilgrimsmusslor
    • 100 g svartkål
    • 200 g ramslök
    • 1 dl Julita rapsolja
    • 1 dl druvkärnolja
    • 100 g kokt potatis inklusive kokvatten
    • salt
    • 1 dl vispgrädde
    • flädervinäger
    • 12 st gröna omogna jordgubbar
    • buskkrasse
    • ätbara blommor typ penséer